lördag 5 maj 2007

Böckling - rökt strömming eller sill om du vill

ca 25 små strömmingar, 15-20cm långa, hela orensade
2-3 msk grovsalt
3 dl grova al-spån
1 dl fint al-spån
1 dl vatten

Gör så här:

Varva fisken med saltet i en lagom bruk med lock, hushållspapper under så det inte blir för mycket blöta
In i kylen 6-7 timmar
Häng fisken på metalspett med 2-3cm mellanrum, häng ute för att torka, viktigt för en fin färg
Värm röken, elda med alved, blanda grova spånen med vatten
Ta en öl eller en cola
Häng in fisken i röken utan spån, för att torka det sista över glöden, ett par minuter
Ta ut fisken, sätt in spånen, reglera ut luften till minus 80%
Vänta tills spånen blivit svarta och röken är tydlig
In med fisken!
Ta en öl eller en fanta
Elda sparsamt, 100-125grader som regleras med det övre spjället, 30-40 minuter
Efter halva tiden fyll på med finspånet, inget vatten
När tiden visar 30 minuter ryck ut en böckling för koll, smaka
När fisken är klar, öppna spjäll och dörr, låt fisken vila en timme
Lägg böcklingen i en ren burk med lock och in i kylen, lite hushållspapper under
Ta en öl och tjuvsmaka med grovt knäckebröd med smör på och kanske färsk potatis
Om Du hittar rom - lycko Dig - gott som 17!

Lycka till och låt smaka!!

--

Ovan rök är en Jula skåpsrök.

1 kommentar:

Rolf sa...

När vi nu ändå talar böckling så kommer här ett receptur på marinerad sådan som är god på hårt bröd med en kall nubbe och en sval öl.

Rensa ett 10 bök.ta bort så mycket ben du kan lägg nu dessa på ett fat med en liten kant,ställes i kylskåpet.
Och nu till marinaden som du inte behöver följa slaviskt utan testa gärna egna idéer.
3/4 dl hackad dill
0,5 msk svensk senap
0,5 msk fransk senap dijongtyp
2msk vinäger
2dl matolja av bätter typ
Blanda allt slå över fisken och låt stå ett par timmar i kyl.
Garnityr kan vara färska rädisor,finhackad rödlök,kapris mm mm. men nubben är obligatorisk