Här kommer en finsk klassiker som det finns otaliga recept av!
Alla ingredienser är efter tillgång då detta är ett recept som kommer från mamma/mormor rötterna från Karelen och fattigtider.
8-10 portioner
1kg fransyska eller liknande
1kg skinkstek eller liknande
2-3 stora gula lökar
2-3msk riktigt smör
10 hela kryddpeppar
2-3 lagerblad
Salt
Vatten, kokande
Putsa köttet från senor, hinnor etc, dela i ca 3-4cm kuber
Bryn köttet i smör i omgångar i en tjock och stor gryta
Dela löken i grova bitar, fräs utan att den tar färg
Lagerblad, kryddpeppar och salt i grytan och på med köttet
Fyll på med kokande vatten tills köttet täcks, lägg på ett lock
In i ugnen, 250grader med locket på tills det sjuder/kokar
Sänk värmen till 150-175
Rör om försiktigt och toppa med kokande vatten vart efter
Smaka på en av varje köttbit efter ca 2-2½ timme
Klart när köttet faller sönder under en matkniv när Du försöker skära, smaka av med salt, stäng av ugnen och koka potatis, njut!
Morot och andra rotsaker kan man ha i grytan men det blir lätt en "gröt" av dessa tycker jag, men gärna vid sidan av så får anrättningen lite färg på tallriken.
1 kommentar:
Fantastiskt gott! Det här bjöd mamman på den 6/12, det ligger som ett utkast på picki men har itne kommit längre än så (synd, för det är ju så gott).
(Jag läser mig igenom den finska kategori, om du inte redan förstått det ;-)
Skicka en kommentar