
Två vårsikar 500 och 600gram som urtagna, finsaltade i buk och utsida dygnet innan.
100-120 grader en dryg timme och gott blev det... Tjuvsmakning blev det!
Nu ska dom få vila till sig alla smaker, uppåt en vecka i kylen... Men det är sällan det går att hålla fingrarna i styr så länge.
2 kommentarer:
Kan man göra på samma sätt med Makrill?? Är ny i "rökgänget" och skall provröka för första gången till Julen. Har du provat att röka räkor? Vilken temperatur och hur lång tid röker man dem? Saltar man före eller efter rökandet? Läste om en chilimarinad men kan inte hitta något recept på den. Det svåraste verkar vara Saltning, temperatur och Röktiden. Hoppas någon "hemmarökare kan ge mig tips. Har en Bradley Smoker som just är inrökt!
Anitaki
Kan man göra på samma sätt med Makrill??
** Japp, har rökt makrill och det blev kanon! Dock är makrill en fetare fisk så den behöver mogna sin vecka.
Har du provat att röka räkor?
** Japp! Jättegott!
Vilken temperatur och hur lång tid röker man dem?
** Max 100grader ca 15-20 minuter så de inte blir sega.
Saltar man före eller efter rökandet?
** Jag saltar alltid efter då salt drar ut vätska och risken för kokning av fisken är större.
Salta alltid med grovsalt utan jod.
Läste om en chilimarinad men kan inte hitta något recept på den.
** Chili ska vara gott på rökt gädda, men jag har inte provat att göra chilimarinad. Med lite fantasi går det nog bra :)
Det svåraste verkar vara Saltning, temperatur och Röktiden.
** Övning! Skriv upp vikter, tider och temperaturer i en bok vart efter du röker, notera också vind, ute temp och lufttryck. Det är halva nöjet att experimentera :)
Hoppas någon "hemmarökare kan ge mig tips.
** Kika på matforum.nu och på fiskesnack.com. Biblioteket har en brun bok som jag glömt titeln på som är en bra källa till rätt "tänk".
Lycka till i rökandet, maila mig om du undrar mer så hjälper jag till så gott jag kan! Adressen finn på bloggen till höger under min bild.
Skicka en kommentar