måndag 17 mars 2008

Gammaldags blomkålsgratäng

4 portioner

1 stort blomkålshuvud
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl av blomkålens spad
1 äggula
2 dl grädde 40% utan E-407
1 dl riven ost med neutral smak
Salt och peppar
Ev. Gammaldags blomkålsgratäng
(4 port)



1 stort blomkålshuvud
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 dl av blomkålens spad
1 äggula
2 dl grädde
1 dl riven ost (helst parmesan el herrgård)
Salt och svartpeppar
Ev. en gnutta riven muskot


Koka blomkålen nästan färdig i lättsaltat vatten och tag upp den. Fräs mjöl och matfett i en kastrull, späd med blomkålsspadet och grädden. Vispa tills såsen blir slät och fin. Rör då ner osten och äggulan. Krydda och smaka av. Lägg blomkålen i ugnssäker form, slå över såsen och riv ytterligare lite ost över ytan. Lägg på ett par små smörklickar och skjut in formen i en het ugn. Där får den stå tills den fått lite färg. Gott med falukorv till!

Inga kommentarer: