måndag 23 mars 2009

Bröd med poolish - mitt lyckade experiment!

Här kommer en berättelse om ett brödbak. Kom gärna med tips på hur du skulle ha gjort eller vad som skulle kunna bli ännu bättre.
Jag är nybörjare och nyfiken. Hjälp mig om du vill och kan!Första bilden några timmar in i mitt projekt, geggan innehåller följande:

3 g socker
3 g jäst
150 g vatten, kallt direkt ur kranen
150 g vetemjöl "Ramlösakvarn"

Sedan, sju timmar senare rör jag ned:

450 g vatten, exakt 37 grader
12 g ljus sirap
15 g hemma krossat linfrö, där av att vissa frön är hela
120 g havregryn som får ligga och svälla 10 minuter, sedan
650 g vetemjöl av ovan nämnda sort

Saltet kommer senare, långt senare i timmar räknat...

Nu låter jag elvispen bekänna färg med degkrokarna. 10 minuter senare börjar elvispen lukta som den fått nog med motion..

Fem timmar under en bakduk har nu gjort degen lite mer än dubbel i storlek. Jag plastar bunken och ställer den i kylskåpet över natten. Ytterligare fem timmar senare tar jag ut degbunken och låter den sakta komma till liv igen.Nu har degen fått fyra timmar att acklimatisera sig innan jag tillsätter 2 tsk salt. Arbetar degen noga med händerna. Med hjälp av ca 30 g mjöl till utbaket formar exakt 100 grams bullar. Snittar och låter jäsa åter under duk på varm spis.En timme senare åker dessa in i ugnen, 225 grader. Ca 15 minuter senare tycker jag att det är dax!Perfekta poolish experiment frallor måste jag säga! Väntar några minuter med att provsmaka...Mitt hittills mest lyckade brödbak! Fluffiga och goda, inte en antydan av jäst varken i smak eller doft.

Det riktiga betyget kommer senare idag, när barnen, svärmor och hjärtat kommer hem och får sig en poolish experiment med smör på. Nu håller jag tummarna!

Total tid för hela projektet blev 25 timmar. Kan tyckas mycket för 15 frallor men jag tar detta som en hobby att lära mig baka.

Det som mest imponerar är att 3 g jäst räcker sååå långt! Nästan lite häftigt om man får säga..


Bua x 1 (BBTDD)

1 kommentar:

Anonym sa...

Härliga bröd, grattis!