onsdag 25 mars 2009

Cowboysoppa eller som det egentligen heter - Köttsoppa




Cowboysoppa låter bättre i barnens öron, så det fick det bli! Rena rama hälsokosten på ett så enkelt och gott sätt.

10-12 portioner, tar sin tid... Minst 120min. Men väl värd varje sekund vid spisen!

3 l vatten
1,5 kg grytbitar av älg
8 st stora potatisar
3 st stora gula lökar
5 morötter
½ kålrot
½ rotselleri
300g vitkål
3 st stjälkselleri
½ l alfalfa groddar
3 msk tomatpuré
3 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovt, direkt ur kvarnen

Lite olja till grytan

Arbetsgång:

Värm en stor gryta med lite olja.
Dela löken grovt, låt fräsa utan att den får färg.
Skär köttet i lagom små bitar, efter eget tycke, låt bryna med löken. Tillsätt tomatpurén, salt och svartpeppar.
Koka upp vatten i vattenkokaren och tillsätt. På med ett lock. Småkoka tills köttet börjar mjukna.
Under tiden skär alla rotsaker i lagom storlekar, efter eget tycke.
Börja med morötterna och stjälksellerin.
Sedan rotselleri och vitkål.
Sist alfalfa groddar och potatis. Koka långsamt tills potatisen är precis på väg att mjukna, dra av grytan från plattan. Smaka av med salt.

Ny gräddat bröd och glada hungriga familjemedlemmar är det enda som behövs nu för en lyckad måltid!

Inga kommentarer: