
Det blev bak på surdeg igår! Äntligen, fick det börja bli något av den lilla burken som jag skött om i en vecka.
Mitt första surbröd fick bli en fantasikreation med följande ingredienser, dag ett:
50 g rågsurDenna blandning fick jäsa under bakduk i 6 timmar. Sen tillsattes:
500 g vatten 37 grader
20 g sirap
20 g mortlat linfrö
250 g grovt rågmjöl
150 g havregryn
300 g vetemjöNu fick degen stå i rumstemperatur under duk över natten, ca 12 timmar.
2 tsk salt (ta fram nu men blanda inte i ännu)
Dag två nu, degen arbetas ca 10 minuter med saltet och formas till 100 grams bullar.
Bullarna får jäsa i 60 minuter på spisen som nu är varm. Precis innan gräddning får bullarna en dusch vatten.
Gräddas i 225 grader ca 15 minuter, vilas på galler under duk. Dax för provsmakning!

Jäsningen drog ut på tiden, kanske det skulle varit 75 g till 100 g av surdegen? Det blir till nästa surbak som inte ligger alldeles för långt bort i framtiden.
Smaken, ungefär som Fazers Rallarhalvor fast fluffigare!
Riktigt roligt projekt som skall finslipas och kanske bli ny brödfavorit!
Bua x 1
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar