måndag 30 mars 2009

Äntligen dax - surdeg blir bröd




Det blev bak på surdeg igår! Äntligen, fick det börja bli något av den lilla burken som jag skött om i en vecka.

Mitt första surbröd fick bli en fantasikreation med följande ingredienser, dag ett:
50 g rågsur
500 g vatten 37 grader
20 g sirap
20 g mortlat linfrö
250 g grovt rågmjöl
150 g havregryn
Denna blandning fick jäsa under bakduk i 6 timmar. Sen tillsattes:
300 g vetemjö
2 tsk salt (ta fram nu men blanda inte i ännu)
Nu fick degen stå i rumstemperatur under duk över natten, ca 12 timmar.

Dag två nu, degen arbetas ca 10 minuter med saltet och formas till 100 grams bullar.
Bullarna får jäsa i 60 minuter på spisen som nu är varm. Precis innan gräddning får bullarna en dusch vatten.

Gräddas i 225 grader ca 15 minuter, vilas på galler under duk. Dax för provsmakning!


Jäsningen drog ut på tiden, kanske det skulle varit 75 g till 100 g av surdegen? Det blir till nästa surbak som inte ligger alldeles för långt bort i framtiden.
Smaken, ungefär som Fazers Rallarhalvor fast fluffigare!

Riktigt roligt projekt som skall finslipas och kanske bli ny brödfavorit!

Bua x 1

Inga kommentarer: