torsdag 19 mars 2009

Kvällens middag - en tre rätters!





Dagens middag började redan igår. Fisksoppan (utan fisken) och kladdkakan gjordes sent kvällen innan. Broschettan idag - givetvis på hembakat grekiskt lantbröd!

--

Grekiskt lantbröd

50 g jäst
5 dl naturell yoghurt, 10%(läs längst ner - Bua)
½ dl olivolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Värm yoghurten till 37 grader.
Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av yoghurten, olivoljan, saltet och _nästan_ allt mjöl.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin.
Låt degen jäsa övertäckt 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den. Dela i två delar.
Forma varje degbit till en rund och fin bulle. Skär med en vass kniv fyra djupa skåror i varje bröd.
Låt bröden jäsa 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 10 min.
Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter.
Låt bröden svalna. Njut!

Bua ? för kompakt, kanske beror på att vi använde 10% yoghurt istället för...?

--

Maggans fisksoppa
4 personer (nä, jag känner inte någon Maggan.. ;-))

2 palsternackor
2 gula lökar
1/4 rotselleri
1½ blekselleri
500 g paprika (gul, röd och grön)
3 klyftor vitlök (pressas)
2 msk fiskbuljong (pulver)
torkad basilika
cayennepeppar
salt & svartpeppar
5 dl vatten
3 dl vispgrädde, 40% utan E-407
3 dl vitt vin eller vatten
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
400g fiskfilé

Hacka och fräs grönsakerna, strö på fiskbuljong, basilika, cayennepeppar, svartpeppar, salt och riven vitlök.
Låt det puttra ett par minuter.

Tillsätt vatten, grädde och vin. Kokas på svag värme några minuter.

Tillsätt nu tomatpuré, krossade tomater och slutligen fisken i lagom stora bitar. Fisken blir klar snabbt nu så håll kollen!

Njutes med ett ljust bröd!

--

Broschetta

2 st tomater, filéade och tärnade
1 klyfta vitlök, riven
Färsk basilika, hackad
Olivolja, god ;-)
Vinäger, vit
Salt & peppar

Blanda tomater, vitlök, basilika, olivolja och några droppar vinäger. Smaka av med salt och peppar.
Rosta brödet i ugn, ringla olivolja och lägg på tomatgrejset. Dekorera med en liten liten kvist av basilikan.

Njutes som förrätt eller bara som det är.


--

Kladdkaka - dubbelsats

Denna kladdkaka är den bästa vi provat hittills... Försök att göra den dagen innan!

8 msk kakao
3 dl mjöl
5 dl socker
4 ägg
1 krm salt
200 g smör

Smält smöret. Sätt på ugnen.
Blanda torrvaror i en bunke, tillsätt äggen och rör om försiktigt. Montera smöret och rör långsamt tills smöret är inne.

Smöra och bröa en form med löstagbara sidor, ca 24cm i diameter. Häll i smeten, spara lite till barnen eller dig själv ;-)

Gräddas i 175 grader ca 30 minuter. Låt kallna ordentligt. Servera med naturell yoghurt eller vaniljglass. Njut!

Bua x 3

1 kommentar:

En dröm i verkligheten sa...

ÅH Kladdkaka! Det receptet måste jag prova!