söndag 15 mars 2009

Potatisgratäng




En rätt som kan vara svår att få rätt. Eller?
Jag lånade en bok på biblioteket om potatis och där i fann jag ett tips om hur man lyckas med potatisgratängen..

Jag avslöjar hemligheterna nu:

Vispgrädde, riktig 40% utan E-407, 3-4dl
Mjölk 3%, 3-4dl
1½-2kilo fast potatis
Stärkelsen på potatisen måste vara kvar, mao skölj ej skivorna!
Mycket salt och vitlök. Annars blir det bara potatissoppa utan smak.

Så det bästa tipset till sist: Koka alla ingredienser i en kastrull tills potatisskivorna är al dente. Sen ca 25 minuter i ugnen med ett täcke av fet ost. Täck med aluminiumfolie mot slutet.

Som vanligt smakar en gratäng ännu godare dag två, så gör mycket eller dubbel sats på en gång!
Bilder visar en hyfsat smal bakform, är man bara två eller tre till middag räcker en form mer än väl. Tänk vad man kan ha sockerkaksformar till!

Inga kommentarer: