tisdag 14 april 2009

Grönsaksbuljong - Vad ska jag göra med det som blev över?




Innan ni läsare hinner säga "buljong köper man väl färdigt på tärning?!" så måste jag redogöra för min tanke kort..
Fabriksbuljong, typ Knorr, innehåller flera olika smakförstärkare. Smakförstärkare är historia i vårt kök nuförtiden. Fabriksbuljongen innehåller knappt fyra procent grönsaker. Min innehåller mer än 50%.

Plus att tv-utbudet är kasst som vanligt och jag gullar med min poolish som ska bli bröd lite senare samma kväll. Frugan sitter och pluggar. Barnen inte hemma.

Planen var att koka en grönsaks och rotsaksbuljong. Så där att man kan ta fram ur frysen till allt möjligt.
Alla ingredienser frästes noga i rapsolja och fick sedan koka en stund, kanske en halvtimme.

Jag hade skurit i grova bitar:


5 gula lökar
10 vitlöks klyftor
3 stjälkselleri stänger
3 palsternackor
5 morötter
½ kålrot
ca 300 g vitkål
½ citron, saften
2 lagerblad, svartpeppar, cayennepeppar, torkad ingefära, salt
Olja och 2½ liter kokande vatten från vattenkokaren


Nu var allt lagom ätbart och mixerstaven fick göra sitt. Sedan silades allt och smakades av.
Jag vet att en buljong skall vara klar, men varför inte bryta den regeln? Min buljong ser ut som apelsinjuice :D
Något lite nyttigt borde väl stannar kvar i det gula?

Det var buljongen det - nu till det som blev över, ett mos som smakar för gott att slängas. Vad ska jag gör med det?
Äta det som det är skulle fungera ua, men skulle man kunna baka bröd eller ha det som fyllning i paj eller i piroger? Vad tycker du? Vad skulle du göra?

4 kommentarer:

Rebecca sa...

Solklart i bröd! Gärna tillsammans med västerbottensost och hasselnötter - det borde bli en höjdare.

mimmismat sa...

Din pussiga och glada kålrot får mig också att le.

Må så gott/ Mimmi

Kanske biffar kan vara ett alternativ!

Hon - Kånka, Han - Mulle sa...

Oops, allt gick åt i potatismos... Men extra gott mos blev det..!

Härliga läppar eller hur? ;-)

kryddburken sa...

Jepp! Det ska va hemmagjorda buljonger! Helt riktigt, och sååå mycket godare, nyttigare och renare! :-)