
Nu har detta bröd bakats så många gånger - varje gång med gott resultat som hela familjen tycker om. Dax att publicera!
- Ivans Sportbröd -
Detta blir ca 28 st, frallor á 100 g. Total tid ca 12-13 timmar, men låt inte detta skrämma dig!
Poolish: (efter frukosten eller kvällen innan)
3 g jäst
3 g sirap
1200 g vatten, 37 ºC
200 g vetemjöl
200 g rågsikt
200 g grovt rågmjöl
30 g krossat linfrö, i mortel eller med mixerstav
Deg: (efter kvällsmålet eller på förmiddagen)
400 g havregryn
200 g grovt rågmjöl
200 g rågsikt
200 g vetemjöl + knappt 50 g till utbakning
30 g salt
Poolishen gör du så här:
Lös upp jästen i vattnet och rör i sirapen. Blanda i vetemjöl, rågsikt, grovt rågmjöl och linfrökrosset.
Täck över och låt stå på varm plats över dagen.
Degen gör du så här:
Blanda i havregryn, vetemjöl, rågsikt och det grova rågmjölet i poolishen. Arbeta nu degen en kort stund. Tillsätt nu saltet. Kör nu degen tills det bildas glutentrådar.
I mitt fall med elvisp(!) och degkrokar handlar det om ca 6-8 minuter.
Låt nu den färdiga degen stå ovanpå ugnen/spisen som du sätter på max effekt. När ugnen blivit varm så kan du stänga av den helt eller minska till 75 ºC. Låt nu degen jäsa minst en timme, helst det dubbla.
Arbeta nu snabbt ur luften på mjölat bord, forma runda frallor på 100 g och rada upp dessa på en plåt, gärna lite trångt. Låt jäsa en timme till under en fuktig duk på den varma ugnen/spisen.
Grädda nu i 250 ºC, sisådär 15 minuter. Låt svalna på galler under duk. Sen är det dax för provsmakning.
--
Naturligtvis går det bra att halvera receptet om man vill provbaka, men kör på 3+3 gram jäst och sirap ändå. Tiden blir dock den samma.
Ställ gärna frågor i en kommentar, berätta hur det gick och vad du tyckte om brödet - jag är ju nyfiken.. ;-)
Lycka till med Ivans Sportbröd, hoppas det smakar!!
ps. Tack Ivanl för hjälpen med namnet ;-)
3 kommentarer:
Verkar ju helt fantastiskt gott:)
Måste prova. Tack för receptet.
/Lallis
Jag har nu testat detta två gånger och det blir kanongott! Dock lyckas jag verkligen inte få det att jäsa så vackert som på bilden. Poolishen blir kanonfin, likaså första jäsningen, men vid andra jäsningen flyter bullarna ut mer än de reser sig och de behåller den formen i ugnen också...
Hej Tony :)
Prova ett annat mjöl och se till att det är så färskt som möjligt. Annars ska du prova att arbeta degen något mindre, det kan ha med saken att göra. Berätta hur det gick vid tillfälle!
Skicka en kommentar