söndag 14 juni 2009

Inlagda strömmingsflundror – godaste strömmingen?

Strömming är en fantastisk fisk. Den är billig eller gratis om man drar upp den själv, nyttig till tusen, god som attans och en mångsidig tusenkonstnär i köket.

Redan när jag var en liten plutt så följde jag med pappa och farfar till Gålö för att fiska strömming.
Hade man riktig tur så tog farfar med sig röklådan och rökte böckling direkt på stranden – det är här mitt fiske och matintresse började.
Att sitta på stranden och få äta ännu varm böckling eller strömming som halstrats över öppen eld är ett av mina första barndomsminnen.

I veckan hände det sig så att 8 kg strömming fick följa med hem från havet, solbrända och helt slut var vi allesammans.
Middagen blev hemgjorda sardiner med det minsta strömmingarna ur fångsten med en tomatsås som självklart ;) också var hemlagad på riktiga tomater. Till detta potatismos – och sen somnade vi. Havet suger musten ur en..

Vad har vi så här långt? Böckling, halstrad strömming, strömmingssardiner och nu kommer vi till det kanske godaste av allt, stekta strömmingsflundror som läggs in i en lag.
Dagen efter blir man så glad över det goda att (iaf jag) stampar och dansar av första biten av denna delikatess!

Inlagda strömmingsflundror

Hur gott? Massor gott på frukostmackan kan jag lova, så gott att man måste lägg band på sig själv.. Dans till frukostvarning föreligger ;)

Inga kommentarer: