söndag 14 juni 2009

Kantarellsås – Äkta vara rakt igenom

Kantarellsås

Här saknas det bara salt och peppar för att det skall bli en fulländad sås.
Kantareller är skogens guld och gud förbjude den som inte använder äkta vara hela vägen ;) Äkta vara är bra på flera sätt, smakar godare, är lite lyxigare och fungerar bäst i känsliga magar.

Kantarellerna på bilden har varit djupfrysta, där av den mörkare färgen.
När min mamma fryser kantareller har hon ett litet trick, hon förväller snabbt svampen och fryser sedan in i lagom mängder.
Genom att förvälla innan frysningen mättas kantarellerna med vatten och får där av ett bättre skydd mot frysskador.
Nackdelen med denna metod är att svampen måste få “torka” till innan smör tillsätts i stekpannan, annars blir såsen eller stuvningen vattnig och med en något mystisk smak.

Recept för 4 personer:

  • Kantareller, rensade. Mängden är upp till dig ;)
  • 1 st stor gul lök, hackad
  • 50 g smör
  • 3 dl grädde
  • Salt och vitpeppar

Börja med att torka/fräsa svampen med hälften av smöret.
Tillsätt nu den hackade löken och den andra smörklicken, låt fräsa tillsammans och sänk värmen till hälften.
Strö lite salt i stekpannan, detta förhindrar att löken får färg genom att saltet drar ur vätska.
När kantareller och lök börjar dofta riktigt gott, ca 10 min senare häller du i grädden och ökar värmen något.
Koka upp, stäng av plattan, smaka av med salt och vitpeppar.

Voila - KLART!

Receptet ovan bör räcka till fyra, skulle det bli över mot förmodan så misströsta inte! Varma smörgåsar med kantarellsås som topping är lösningen.
Åter igen, varför smakar vissa maträtter godast dagen efter? Är det så enkelt att slutet på något riktigt gott smakar ännu godare av undermedvetna skäl?

3 kommentarer:

wonderkarin sa...

Det verkar ju hur gott som helst.

Kånka - Mulle sa...

Jepp :-)

Anonym sa...

En trattkantarellsmörgås är bara bäst.De gula har bara den yttre skönheten,men som vi alla vet är det den inre man vill åt.