söndag 7 juni 2009

Klassiker på tallriken - Fyllda tomater




När åt du senast fyllda tomater? Ni vet, lök, köttfärs och ris. Och så kryddor förstås.
Min farmor gjorde jättegoda fyllda paprikor och därifrån kommer förmodligen min variant med tomater.

Fyllda tomater hör till två kategorier maträtter, ena kategorin är "godast dagen efter", ni vet det där magiska som händer i kylskåpet under natten med köttfärsmat.

Den andra kategorin jag tänker på är att det blir tomatsås på allt gott som finns i tomaterna, inkråmet (blä, vilken ord).


Detta behöver du:

16-20 tomater
2 st gula lökar
400 g nötfärs
400 g ris, färdigkokt
Olivolja
Vitlök, salt, nymald svartpeppar, cayennepeppar, paprikapulver och sumak


Gör så här, kortfattat: Bryn finhackad lök, fräs köttfärsen, blanda med att övrigt, smaka av, fyll urgröpta tomaterna och sätt in hela härligheten i 225 grader. Dryga halvtimmen senare börja locken få färg och en ljuvlig doft sprider sig...

Tipset för att tomaterna ska stå upp är att skära av toppen på fel sida av tomaten, mao att stocken hamnar nedåt på plåten.

Tips 2: Lite lite strösocker på "lockets" insida. Socker och tomater skapar ljuvlig musik tillsammans.. Knepet fungerar, jag lovar!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för dina underbart goda fyllda tomater
Tror att jag kommer förbi någon gång i veckan och testar ditt gourmetkök *L*
Eller kan man få hyra in dig kanske *L*
Ankie

Kånka - Mulle sa...

Tack snälla!

Synd bara att du var tvungen att rusa innan, men matlåda fungerar ju också bra *ler*

Välkommen igen, nästa gång har vi kaffe hemma! *hehe*

Swedish Mike sa...

Lysande! Det var lange sedan jag lagade dessa, kommer nog att behova ett aterbesok till dem snart.

Jag har kort ett alternativ nu och da. Halvera tomater, lagg pa finhackad (ra) vitlok, tack over med riven ost. In i ugnen tills osten har smalt och ar trevligt brun.

Mycket trevligt - haller dessutom undan vampyrerna! ;)

// Mike