onsdag 3 juni 2009

Surhetsregulerande medel och enzym - svar från Paulúns




Uppföljning av ett tidigare inlägg om tillsatser i Paulúns brödmixer.

Jag blev nyfiken på två tillsatser och har fått utredande svar från produktchefen för det företag, Kåkå AB, som tillverkar åt Paulúns.





Surhetsreglerade medel tillför sälta

"Surhetsreglerade medel, kaliumklorid är detsamma som mineralsalt.
Mineralsalt, kaliumklorid är ett bra alternativ istället för vanligt salt, natriumklorid.
Man behöver helt enkelt använda mindre mängd för att erhålla samma sälta."

Rent spontant - varför inte skriva att det är mineralsalt från början, det vet ju alla vad det är..?

Enzymer - helt vegetabiliska

"De enzymer vi tillsätter i brödmixen är helt vegetabiliska. Enzymernas uppgift är att ge brödet bättre bakegenskaper.
Lite intressant att känna till är att faktiskt större delen av Sveriges professionella bagare dvs de som arbetar i bagerier använder samma enzymer."

Okej, enzymer ger bra bakegenskaper. Nu börjar jag misstänka att detta helt vegetabiliska under skulle göra dunder med mitt eget bröd. Finns det att köpa för vanliga konsumenter?
Vad detta enzym? Om det är helt vegetabiliskt, finns det säkert ett mer vardagligt namn som inte låter så mystiskt.

Summering: Surhetregulerande medel = mineralsalt. Enzym = bra att ha medel (men vad är det för något?)


Tack till Paulúns Bara bra mat för att ni så gärna hjälper en nyfiken!

6 kommentarer:

Stellan sa...

Enzymer går inte att köpa sådär för vanligt folk, tyvärr. Egentligen är de ett slags proteiner, kan man säga. De som används i bageriindustrin framställs industriellt i stora fabriker. I Danmark finns ett par riktigt stora företag som tillverkar sånt där.
När det gäller mineralsaltet så kunde de ju skriva det om de ville. Jag tror det är de senaste årens saltdebatt som gör att de fegar ur.

Kånka - Mulle sa...

Tack Stellan!

Just ja, salt är ju ett big no no i den här svängen ;-)

hej sa...

hej! Jag kan inte komma in på din blogg. Vad kan det vara för fel?

Kånka - Mulle sa...

Hej "hej"!

Haha, den var ju rolig! ;)

Vivvi75 sa...

http://www.brodinstitutet.se/index.asp?page=2&aktuellt_id=50

Kari Receptomaten sa...

Tack Vivvi75! Intressant och lärorik läsning. // Extra roligt att få en kommentar på ett inlägg som är över året gammalt! Ämnet är ständigt aktuellt..