Även om det är mitt i smällvarmaste sommaren, nästan 30 grader i skuggan och kroppen bara suktar efter isglass och kalla öl sitter husmanskost finfint i magen.
Jobbar man med kroppen så går det åt energi och det är precis vad vi gjort idag.
Falukorven och potatisen kan enkelt piffas upp med vardagslyxiga tillbehör som är billiga just nu.
Farbror Arnes snabba gurka
Recept för 4 portioner
1 gurka (ca 400 g) Tunt skivad med osthyvel
4 msk ättiksprit
4 msk socker
1½ dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt
1 lagerblad
rikligt med hackad persilja eller ev. dill
Gammaldags blomkålsgratäng
Recept för 4 portioner
1 stort blomkålshuvud
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl av blomkålens spad
2 dl äkta grädde
2 dl ost, riven eller i kuber
salt, peppar efter smak, ev. lite honungskrydda*
Koka blomkålen 7-10 minuter i lättsaltat vatten.
Fräs smör och mjöl i en tjockbottnad kastrull, späd med blomkålsspad och grädde. Vispa tills såsen blir slät och fin. Rör i osten. Krydda och smaka av.
Lägg blomkålen i en ugnssäker smord form, slå över såsen. Gratinera tills den fina färgen kommer, ca 10minuter i 200 grader.
Detta recept har jag hittat på nätet, tyvärr minns jag ej källan.
I Originalreceptet finns en äggula med i såsen med den hoppade jag över idag.
2 kommentarer:
Ååååå äntligen får jag ett recept på snabbinlagd gurka. Min mormor gjorde alltid sådan gurka och jag tappade bort receptet för massa år sedan. Men nu så......tack å tack. Min mormor gjorde också kalvsylta på orimmat kött så att syltan blev grå. Kanske inte låter så "snyggt" men den var fantastiskt god. Har du gjort sådan sylta någongång? Jakten på bra mat går vidare och din blogg inspireratr verkligen. Ha en god mat sommar. Hälsningar från Monica.
Snabbgurka är ju så gott! Roligt att hittade den igen då! :-)
Kalvsylta är mums, när jag var liten så var en favorit att lägga kalvsylta på kokt gaffelmosad potatis och låta det smälta.
Lite kuriosa är att sylta uppe i norr är just grå och lite "osnygg", nästan lite grågrön om man köper Nyhléns (om jag minns rätt). Så folket från norr tycker våran sylta som är rosaröd ser läskig ut ;)
Nu fick jag inspiration att göra egen kalvsylta någon gång.
Kanske du har mormors recept?
God sommar till dig å! Tack för alla dina fina ord!!
Skicka en kommentar