söndag 2 augusti 2009

Anders Levéns kålsoppa med frikadeller (extra allt)

Anders Levén hör till de kockar som jag gillar på riktigt. Kock och skogsmulle på samma gång.
När jag hittade detta recept på Recept.nu så var saken biff, minimalt med ingredienser och väldigt rakt på sak. Här ska det bli middag som heter duga!

Min variation eller ska man kanske säga utökning av receptet blev så här för 4 portioner:

400 g kalvfärs
1 dl vispgrädde
½ tsk paprikapulver
½ tsk sumak
5 st kryddpepparkorn, hela
1 st lagerblad
50 g riktigt smör
1 dl djupfrysta små gröna ärtor
Kummin, fyra kryddor(?!) och persilja tog jag bort, mest för det inte fanns hemma… Så gillar jag heller inte lakritssmaken i mat, så valet blev enkelt ;)

Gör så här:

Sätt på en stor kastrull med 2 L vatten, rikligt med salt, hälften av smöret, lagerbladet och kryddpepparkornen. Koka upp.

Frikadell_Smet 
Blanda kalvfärs, grädde och kryddorna med den rivna löken (en stor en), ströbröd och ägget. Kör med elvisp på lång hastighet. Forma en liten köttbulle och provkoka. Smaka.

Frikadell_TestKok
Stämmer salt och kryddor så rullar du nu minst 70 st frikadeller och kokar dessa. Frikadellerna är klara är dom flyter upp. Fiska upp med hålslev och lägg åt sidan. Koka 15-20 st åt gången så stannar inte kokningen av.

Frikadell_Kal 
Hacka vitkålen i centimeterstora bitar och fräs långsamt i 25 g smör. Långsamt för att vitkålen inte ska få så mycket färg och länge, kanske 20-30 minuter, så blir det snällt för magen.

Nu när vitkålen är mjuk och fin, tag en slev av buljongen som blivit när du kokat frikadellerna och fräs ur allt det goda i stekpannan.

Häll nu allt, frikadeller, vitkål, sirap och ärtorna i kastrullen med buljongen, låt koka upp och servera.

Frikadell_Klart 
Kålsoppa med frikadeller är ingen fröjd för ögat, inte heller något att bjuda på på den första dejten. Men, om vägen till kärleken går via magen så är detta ett säkert kort!
Jag lovar att det fungerar :)

Inga kommentarer: