lördag 15 augusti 2009

Brödbak för stressiga dagar, del 2

Bakat utan anmärkning – BUA är en förkortning som jag gillar, det som ligger skönt i munnen. BUA x 3 gäller för följande bröd.
Barnen älskar detta surdegsfria fluffiga måste jag skryta med :)

Recept på snabba frukostfrallor som är.. Nja, kanske inte så snabba men mycket snabbare än Ivans sportbröd som annars är stapelbrödet hemma hos oss.

BarnensFavoritBröd Bilden visar 12 frallor och ett 400 grams bröd.


Du behöver till 15-16st frallor:

25 g jäst
6 dl vatten, 37ºC
100 g havregryn
200 g vetemjöl standard
200 g vetemjöl durum
100 g vetemjöl Änglamark el. special
100 g dinkelmjöl, jag använder Saltå Kvarn
100 g havregryn
100 g fint rågmjöl, Änglamark
30 g krossat linfrö
20 g grovt havssalt

 

2 msk grovt rågmjöl som topping

Lös upp jästen i vattnet, starta maskinen och häll i alla ingredienser i turordning utom saltet. Låt gå ett par minuter och låt degen vila en kvart. 
Starta igen och häll i saltet långsamt. Låt nu maskinen gå 5-8 minuter.

Låt degen jäsa 2-3 timmar under duk. Vält sedan ut den jästa degen på ett lite mjölat bord och jobba igenom ordentligt med händerna. 

Väg nu hela degen och räkna ut hur många bröd du vill ha, jag gör alltid 95-100 g stora frallor helt enkelt för det är enklast.

Låt de färdigformade bröden jäsa i 60 minuter innan dom får en dusch vatten och blir rågmjölade på huvudet. 
Grädda i 250ºC i 14-17 minuter om det är småbröd enligt ovan. Svalna utan duk och provsmaka med bara smör..

--
  
Första delen av Brödbak för stressiga dagar hittar du på Matgeek.se där vi får se både fina frallor och baguetter.

Vem kommer med del tre i denna spännande serie om snabba bröd för annars långsamma hembagare?

Inga kommentarer: