onsdag 5 augusti 2009

Ett hälften hälften bröd – dubbelt så gott!

Kompakt och surt – bra för magen – hålla länge. Det är finska kriterier för surdegs bröd eller ruisleipä som det heter på finska.

Mina försök till att få barnen att äta surdegsbröd har nu kommit till status 50/50. Hälften vetemjöl & hälften rågmjöl.

50-50

Det här brödet tar gott och väl ett dygn, rågsuren ska väckas och en poolish ska startas – ja ni förstår..

Du behöver följande:

100 g aktiv surdeg av råg.
10 g jäst (djupfryst denna gång)
10 g sirap, ljus eller mörk
15 g salt, grovt havssalt testade jag, mest på skoj
350 g rågmjöl, Änglamark
350 g vetemjöl, Änglamark (gissar att vetemjöl special går bra)
500 g vatten, 37ºC

Gör så här:

Dag 1, eller något tidigare: Ta fram av rågsurdegen och mata den. (Så här startar du en rågsur.)

Dag 2, förmiddag: Rör ut jästen vattnet, blanda i vetemjölet. Kör eller vispa till det blir en jämn smet. Täck över och ställ på varm och mysigt ställe. Låt gå i minst 8-10 timmar. Du har nu gjort en sorts poolish!

Dag 2 senare: lämna nu middagsdisken till frugan med ursäkten “nu ska jag baka”, det brukar fungera bra ;)
Kör ur all luft ur poolishen och blanda i rågsuren, sirapen, saltet och rågmjölet.
Arbeta degen ordentligt, med maskin, i mitt fall med Loppan i 8 minuter. Låt vila en liten stund och känn på degen. Lagom? Täck över och gör något annat kul.

Dag 2 ännu senare: Nu har degen jäst 3-4 timmar och har förhoppningsvis vuxit till det dubbla. Jobba ur luften snabbt och tippa över hela degen i en smord form på 3 L eller dela degen i två mindre formar. Täck över igen, sista jäsningen tar bara en timme.

Dag 2 runt midnatt: Grädda brödet till början i 250ºC och sänk temperaturen till 210ºC efter halva tiden.
Jag gräddade totalt i 35 minuter innan termometern rapporterade 97ºC i innertemp. Låt brödet vila på galler med flera handdukar hårt lindade om brödet under natten.

Dag 3, frukost: Du blir nu besviken, brödet är tråkigt och smaklöst. Låt handdukarna ligga kvar runt brödet och lägg knytet i en plastpåse som du inte riktigt stänger. Snabbspola nu till dag 5. Njut av brödet i tunna skivor med smör, ost och paprika. Var stolt som en tupp. Ta en macka till.

Termometer Termometern på bilden kostar under 100 lappen. Min har nu varit i tjänst nästan varje dag sen dryga två år. Bra köp. Mäter på ca 10 sekunder.

2 kommentarer:

Lena sa...

Fick en termometer när jag gick med i nån klubb och dem mäter sååå långsamt. Undrar var du har införskaffat din snabba?

Kari Receptomaten sa...

Lena: Tror denna är från Jula! Samma finns/fanns på Kjell c/o och på Clas O.