fredag 2 oktober 2009

Het tomatsoppa – snabbt!

Tomatsoppa är gott. Billigt, snabbt (25 minuter) och man kan styra fritt med smaker efter vad som finns hemma.

HetTomatSoppa Du behöver till två rejäla portioner:

1 gullök
2 stora vitlöksklyftor
3 msk olja, gärna raps
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger (inte helt nödvändigt, men gott)
½-1 tsk salt (beroende på hur tomaterna är)
1-2 tsk socker (beroende på hur tomaterna är)
½ tsk färsk och grovmalen svartpeppar
½ tsk paprikapulver
1 st torkad chilifrukt (jag använde birdeye)
2-3 dl kokande vatten
1 burk krossade tomater, gärna smaksatta med basilika och oregano

Då det här är en snabb soppa fuskar jag med just burktomater annars använder jag färska och skållar och skalar dessa innan.

LökVitlökStart

Häll rapsoljan i en kastrull och brassa på. 
Skala och hacka löken hyfsat fint, skiva vitlöken i 1-2mm tjocka skivor och fräs båda lökarna med lite salt så att löken inte bryner. Låt fräsa i ca 10 minuter. Under tiden kokar du upp lite vatten.

LökVitlök

Blanda i svartpeppar, paprikapulver, chilifrukten och rör om. 
Tillsätt det kokande vattnet och tomaterna. Rör om igen och låt koka upp, sänk värmen.

TomatKok När soppan småkokat ett tag, tillsätt socker, balsamvinäger och olivolja. Rör om och smaka av salt och syra. Stäng av plattan, lägg på ett lock.

Klart för njutning - soppan är både varm och het :)

Inga kommentarer: