torsdag 15 oktober 2009

Hur gör man en grundsås? Så här gör jag!

En god sås är pricken över i:et på köttbiten, potatisen eller pommes fritesen. Lite kladd är gott, man kan tom lyfta ett trist ris till höjder med den allra enklaste såsen.

Grundsås av typen Béchamel:

ca 4-5 portioner

25 g riktigt smör
½ dl vetemjöl
2 dl mjölk 3%
3 dl grädde 40%
Salt & vit eller svart peppar

Smält smöret i en tjockbottnad panna eller kastrull på medelvärme. Rör i vetemjölet och tillsätt mjölken. Vispa till den är en slät massa och tillsätt grädden. Låt koka upp, stäng av plattan och smaka av med salt och peppar. Såsen tjocknar nu när värmen avtar, blir det för tjockt späd försiktigt med varm mjölk.

Nu har du en grundsås att bygga på eller att använda direkt till många vardagsrätter.

Andra tips till grundsåsen:

2 msk soya ger en brunsås.
2 dl riven ost, gärna Västerbotten, ger pastasås eller lasagnesås.
1-2 msk av favoritsenapen gör en sås till falukorven. Korvsås.
1-2 gula fint hackade och stekta lökar – löksås.
1 msk fiskfond & knippe färsk dill – gott till stekt fisk. Fisksås.
1-2 hackade kokta ägg – barnens favoritsås.

 

Lycka till, berätta gärna hur det gick i en kommentar!

Inga kommentarer: