torsdag 29 oktober 2009

Kryddor på prov – Santa Maria x 5

Att något så klassiskt som kryddor, en av världens äldsta handelsvaror förnyar sig är riktigt roligt och spännande på samma gång.
Kryddor är för mig som musik, det finns så många olika sorter och alla människor har sina favoriter precis som jag.

I början på månaden fick jag förmånen att lära känna fem nya Santa Maria produkter, tre med kvarnen inbyggd i hatten och två färdigmalda.

Det två färdigmalda kryddorna är av lite ovanligare kaliber, Teriyaki och Lime & Mint.
Teriyaki bjuder på en friskt kryddig och rätt het smak. Den innehåller bl.a. ingefära, chili och torkad soya. Svarta och vita sesamfrön ger  kryddblandningen pricken över i utseende.
Är man inte feg av sig så passar nog denna Teriyaki som bordskrydda på det mesta även om tanken enligt kryddburken är wok, kött & fisk.

Teriyaki

Lime & mint – ja, den här märklig. Jag kan inte bestämma vad den vill egentligen. Mild smak av något lite lite starkt och något grönt som inte brukar finnas i mitt kök. Om jag säger salladskrydda utan glutamat så är jag förmodligen orättvis.
Kryddburken innehåller bl.a. mynta, lime och paprika med tanke att passa till kyckling, fisk och kött.

LimeMint

Five Peppers & White Pepper är solklara måsten i ett kök, färsk & nymalen vitpeppar är en av grundkryddorna i mycket av allt jag lagar.

WhitePepperFem pepparblandningen går steget utöver vitpeppar med ytterligare fyra klassiker, grönpeppar, rosépeppar, kryddpeppar och svartpeppar.

FivePeppersDen sista kryddblandningen var också den som överraskade mest, Roasted Cumin & Pepper.
Här har vi en smaksättare till, jag törs säga allt från matlagningen  till matbordet och något så basic som varma mackor och popcorn.

Cumin

Roasted Cumin & Pepper innehåller mer än 13 olika kryddor var av kornigt salt är ledaren i listan. När man snäpper av locket möts man av mustig spiskummin som första doft.
Jag har alltid haft svårt för spiskummin men nu när jag fått smaka av denna kryddburk är jag som nyfödd till smaken. Härligt  helt enkelt. Det är nog så att den spiskummin jag tidigare lärt mig varit av typen “fulkrydda”.

Cumin_Pepper

Summering: Fem kryddor att njuta av även om en av dessa fortfarande stretar emot och söker sin givna plats. Teriyaki och Roasted Cumin hamnar på definitiv favoritplats som nya smaker i mitt kök!
Att det är kvarnar inbyggda i locken på tre av nyheterna är suveränt, äntligen kommer fler hemkockar inse det där lilla extra med nymalet. Så ska vi komma ihåg att förvara läckerheterna mörkt och gärna lite svalt! 

Inga kommentarer: