tisdag 27 oktober 2009

Levain på aprikoser - samexperiment med Wonderkarin (vildjäst)

En lite galen idé blev verklighet. Wonderkarin har skrivit om experimentet på ett föredömligt sätt sin blogg så gör ett besök där för alla detaljer.

imageBilden visar ingredienserna utan vatten. Här väntar jag på att klockan skall slå 18.00 dag 0. 

imageNu har jag snabbspolat till dagen då det börjar hända grejer, dag 4 om jag inte räknat galet.
Nu syns ett ljusbrunt skum mellan aprikoserna, doften är bra, söt och mustig. Inte alls jäst som man skulle kunna tro!

Under dag 3 insåg jag att starten behövde en lite knuff i rätt riktning och ställde helt sonika glasburken övertäckt intill ett element.
Vi temperatur koll morgon och kväll, då burken skall skakas till, visar termometern mellan 28 och 30°C.
Nu lever det i Frankensteins lilla burk och ett fånigt leende finns på mina läppar.

Om 2-3 dagar ska levainen vara klar om allt går som det ska.
Levain heter också vildjäst, detta bör påpekas så att ytterligare förvirring kan undvikas.

Inga kommentarer: