torsdag 15 oktober 2009

Lyckat experiment - Formsurbröd

Det tar emot att slänga surdeg som blir över, det är ju ändå liv i den. Nyfiken som jag är slänger (jaja..) jag ihop ett bröd på detta och blir nöjd med resultatet. Dryga 30 timmar senare står ett fint bröd klart.

Dag ett. Experimentet startas med:

100 g sovande rågsur, direkt från kylskåpet som inte fått mat på dryga veckan.
30 g rågmjöl, Änglamark
50 g vatten, ljummet

Detta blandas i assistenten ett par minuter. Täck över och låt vila i två timmar.

Rör nu i:

200 g vatten, ljummet
ca 600 g rågsikt.
7 g havssalt

Kör assistenten till tydliga glutentrådar bildas. Täck över och låt vila på sval plats nästan ett dygn.

FormSur

Dag två: Stjälp ur degen på ett mjölat bakbord, banka ur luften och vik degen hastigt ett par vändor. Smörj en 1½ L rak form, lägg i degen och pudra på grovt rågmjöl. 
Ställ formen på mysig plats med plast över och bakduk. När degen jäst denna andra gång och minst blivit dubbel sätter du på ugnen på max temp.

Skicka in formen och sänkt temperaturen till ca 160-170ºC och grädda i ca 60 minuter. Tempa brödet och plocka ut det precis innan innertempen är 100ºC.

985Vält nu ut brödet i en handduk, vik in och runt och vila brödet i handduken tills det svalnat helt, t.ex. över natten.

Nu har du ett bröd som smakar tydligt av surdeg och är ljust. Brödet smakar bäst ett eller två dygn.
Experiment är roligt, nu har jag lärt mig hur kraftfullt rågsurdeg kan vara eller ska man säga – hur den skall vara.
Just denna surdeg har jag faktiskt redan tidigare döpt till Triple ´n Touch och kortnamnet blir ju… TNT. Om du har Spotify kan du lyssna på T.N.T. med AC/DC från 1975. Nä, det sprack.

Nu har jag svamlat klart. Baka lugnt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag såg nåt liknande på TV:n igår som hastigast när jag blinkade lite... Hon hade hela smeten i ett stort runt fat och bara rörde ihop en surdeg med ytterliggare vatten + rågmjöl, sen hällde hon ner i bröad form och lät stå i rumstemp till dubbel storlek, sen gräddade hon den! Ver kar ju smidigt! Ingen maskin och en väldigt lös och rinnande deg...