tisdag 20 oktober 2009

Mirakel med Manitoba Cream – vetemjöl med stort V!

Manitoba Cream har precis det jag saknat – just det där lyftet. Mitt första bak med mjölet gjorde mig beroende.

Redan vid första jäsningen stiger det i assistentskålen så att både lock och handdukar flyttar på sig, dryga litern deg blev säkert femdubblad – nästan som ett TV-Shop trick fast i verkligheten :))

Finax.se hittar du alla detaljer om nyheten som lanseras nu vilken vecka som helst. (uppdaterar med datum & butiker snarast)

MTC Hur ska man då testa ett nytt mjöl? Jo, man bakar något som man brukar baka, i mitt fall blir det Ivans Sportbröd (dock utan rågsikt, det var slut) för att se skillnaderna på rättvisaste möjliga sätt.

Redan när jag blandar poolishen ser jag att mjölet uppför sig annorlunda, det blir stora klumpar i degvätskan – tack och lov är man lyckligt lottad med assistenten Loppan som effektivt gör poolishen smidig.
När poolishen är färdig fyller jag på med allt det andra och kör vidare. Glutentrådarna är annorlunda mot de som vanligt mjöl bygger – nu blir det mycket tjockare trådar som är riktigt elastiska.

Utbakningen är som en dröm, degen gör motstånd – hur jag än försöker göra som jag brukar så göra med degen på bakbordet så återfår den sin form (nästan). Jag väger upp 100 g stora bitar och försöker rulla det som skall bli frallor men får vika in degen som när man bakar stora bröd. Elasticiteten imponerar.

15 frallor och ett stort bröd blir det i detta “diagnostiska” bak.

MTC_Bröd1

Givetvis smakas brödet tämligen omgående efter att första plåten kommer ut ur ugnen.
Frallorna är nästan dubbelt så stora jämfört med hur mina Ivans brukar bli, exakt 100 g deg i varje. Skillnaden är imponerande!

Det riktiga smaktestet av familjen blir till frukost, hur mycket bröd kommer det gå åt? Det är den ärligaste juryn man kan tänka sig.
Inkråmet i brödet är härligt segt, smakar och doftar som vanligt smarrigt. Visst gick det åt mer bröd än vanligt också.

Summering: Är du hembagare, nybörjare eller inte och vill imponera på nära och kära med brödet så är Manitoba Cream din hemliga genväg till ett riktigt bra resultat!

Inga kommentarer: