söndag 18 oktober 2009

Simpelt & gott – Rotsaksgroppa med äpple

Jag älskar rotfrukter för deras mångsidighet och goda smak. Det gör heller inget att rotfrukter är nyttigt, mättand och billigt.
Hösten är rätt tid att experimentera med maten som är så gammaldags att många moderna människor (oj, nu lät det som jag är 80+) inte ens vet vad de olika rotfrukterna heter, ännu mindre skulle veta vad man skulle gör med dem.

Jag ska kort berätta om hur man kan göra en överraskande god och fyllig rätt utan större krusiduller.

GroppaRotsakÄpple En höstig rotfruktsgryta, soppa eller groppa.

Du behöver:

Rotsaker som kålrot, rotselleri, palsternacka, morot, gul lök
Ett gäng fläskben, alt. en bra köttfond  
Syrliga hårda äpplen
Purjolök & t.ex. persilja ett göra fint med till servering
Hela rosépepparkorn och lagerblad
Rapsolja, Salt, peppar

Börja med att rosta av köttbenen i ugnen, lägg fläskbenen på en plåt med några droppar rapsolja och kör dessa en 25-30 minuter i 225 grader. Skaka runt benen på plåten en gång under tiden.

Skala och hacka löken, hälften av löken hackas fint och den andra hälften grovt. Detta för att det ska finns lite synliga bitar på tallriken. Fräs nu löken direkt i en tjockbottnad kastrull i ett par matskedar rapsolja med lite salt så löken inte tar färg. När löken är mjukad, lägg i rosépeppar och lagerblad.

Hacka sedan i tur ordning rotselleri smått, morötter lite mindre smått, palsternacka dito och sist kålrot i “pommes frites” stavar.
Tillsätt rotsakerna i ovan nämnda ordning var efter de blir klara, dock inte kålrotsstavarna som lägger efter fläskbenen då kålrot är så mjuka och annars lätt blir mosiga.

FläskbenGroppaKoka upp vatten i vattenkokaren. Fläskbenen är nu rostade gissar jag och dessa läggs överst i kastrullen med rotsakerna. På med kålrotsstavarna och häll på kokande vatten tills allt precis täcks.

Nu är det dags för det magiska – äpple! Skala och kärna ur, klyfta äpplet i bitar där tjockaste delen inte är mer än 3-4mm och lägg i. När äppelklyftorna nästan som inte finns längre börjar det bli dags att smaka av med salt och peppar. Prova kålroten att den är lagom mjuk (vägrar skriva aldente, men ni hajar ändå).

Servera med tunna ringar av purjolök och persilja. Hoppas det smakar!

--

Jag har medvetet inte skrivit några mängder i receptet utan mitt tips är att göra rätt mycket från början för det blir godare då. Variera och laborera är grejen. Mängden vatten varieras efter vilken sorts rätt du önskar, soppa, gryta eller groppa.

Känner du att detta var alldeles för flummigt? Säg till så hjälper jag till :)

1 kommentar:

kockajäveln sa...

ljuvlig blogg du har!:)