torsdag 15 oktober 2009

Svampsås – kantarellsås eller champinjonsås

Nu ska vi göra den där goda såsen till söndagssteken, festen eller till  den lyxiga vardagen, häng med!

Grundrecept för vanligsås typ Béchamel hittar du här.

Jag gillar lök, så en normalstor gul lök hackas någorlunda fint alternativt 4-5 charlottenlökar som har en mjukare och något sötare smak än vanlig gul.
Fräs löken i smöret med lite salt så att löken inte tar färg, saltet drar ut vätska och på det sättet får du löken mjuk men utan färg.

Färsk svamp kvartas eller sexas rätt ner i stekpannan på den nu mjukade löken. Något mer än medelvärme och fräses till de börja krympa synligt.

FärskaChampDjupfryst och konserverad svamp innehåller mycket vatten så dessa måste få gå utan smör i en panna med svag värme tills det börjar “hoppa” om svampen. Även här kan man med fördel salta något. Fräs sedan svampen med smör och lök enlig ovan.Fryst_KantNär svampen och löken är klar är det dax att börja med såsen. För att vara på den säkra sidan, att inte få småklumpar med mjöl i såsen, gör jag så att smöret som finns kvar i pannan från svampen och löken får rinna igenom ett durkslag.
Lägg svampen och löken till sidan med ett lock över sig.

Nu har du det allra finaste i pannan, ett smör som är maxat med smak från svampen och löken – läge att börja med grundsåsen. Eventuellt kan något mer smör behövas då svampen har sugit åt sig.

När såsen är klar, i med svamp & lök, rör om, låt bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Dekorera med en kvist grönt och servera. Njut! ☺

Inga kommentarer: