måndag 19 oktober 2009

Ugnspannkaka med äpple

Meatless Monday. Idag provar vi något nytt. Ugnspannkaka med äpple är en chansning. En bra chansning visade det sig :)

Tjockpannkaka_äpple

Grundrecept ugnspannkaka:
4 portioner

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk 3% eller gräddmjölk
3-4 ägg beroende på storlek
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
3 msk rapsolja
2 msk smör till långpannan

Blanda hälften av mjölken i vetemjölet, vispa helt slät med elvisp.
Häll i resterande mjölk med salt, bakpulver, rapsolja, vispa kort.
Kläck i äggen och rör, vispa inte, tills äggen inte syns längre.

Låt nu smeten vila, gärna mer än 30 minuter. Sätt på ugnen på 225ºC.

Värm långpanna något i ugnen med smöret, ta ut och pensla ut. Jag har testat olika metoder för att ugnspannkakan inte ska fastna och kommit fram till att olja i smeten och smör på långpannan är det bästa.

--

Äpple i ugnspannkakan visade sig vara en succé, så här gjorde jag:

4-5 små, syrliga hårda äpplen, skalade, fint klyftade
1 msk potatismjöl
1-2 msk strösocker
1-2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop allt med äppleklyftorna och häll blandningen i långpannan, på med pannkakssmeten och grädda 30-40 minuter. Passa ugnen noga så att du inte bränner, sänk temperaturen om det går för fort.

Äpplena tillför vätska så öppna ev. spjäll och låt fukten komma ut ur ugnen.

Servera på varma tallrikar med morotsriv och favoritsylten.

Lycka till! Berätta gärna hur det gick i en kommentar :)

3 kommentarer:

Kaktusblomman sa...

Äppelpannkaka gjorde min mamma också när jag var liten, mums...Blåbärspannkaka är också gott. Testa det om du inte redan gjort det!

Hälsningar

Kaktusblomman

mcsarcne sa...

Under min vilda tid i Lappland tärnade vi rimmat fläsk och strödde ut hela hjortron i ugnspannkakan. Galet gott. Galet lyxigt :)

Kaktusblomman sa...

Jag har också bott i Lappland,men aldrig testat hjortonpannkaka. Det kanske man borde prova. Problemet är bara att hitta färska hjorton här i Göteborg.