fredag 20 november 2009

Allerum Präst 2009 – Ost som smakar!

Hoppas att ingen blir ledsen nu, jag gillar inte den där vanliga julosten alls, ni vet den där röda och runda som smakar salt och bara blir över och börjar mögla.
En tjock skiva av årets prästost på en skiva Malaxlimpa till en kopp gott te är pricken över. Familjens yngsta smakjägare bad om mer och det tar jag som ett bra betyg!
  
Allerum Präst är lagrad i tolv månader och är inte stark och torr som man kan tro, osten går att skiva utan att den faller sönder. Rätt sälta i balans med fyllig smak och rundör utan att “irritera” tunga och gom som andra lagrade ostar kan.      
AllerumsPräst
En ost av den här kalibern är lyxigt på en gratäng eller varma smörgåsar, fetthalten och ostens struktur ger snabbt ett vackert resultat i ugnen med en extra knuff i smaken.
Jag är beredd att påstå att finost på maten inte alls behöver bli en dyr historia – en bra ost är bra mycket mer dryg. Smaken får du på köpet.
Det finns en storebror eller ska man säga lillebror till Allerum Präst,  Allerum XO – den kommer i mindre bit och är lagrad i 24 månader med det där extra.. Kan tipsa om att just XO i oöppnad förpackning går att extralagra i kylskåpet själv, jag hade en bit som var utgången nästan 10 månader efter bäst före datum – himmelskt god!

3 kommentarer:

Livet på Citronodlingen sa...

Det finns ju gott om goda ostar här, men är det något jag saknar så är det just smakrik ost att ha på smörgåsen... Hittar ingen som smakar mer än en fesig hushållsost...

Lindskan sa...

Allerum är osten hela dagen

Fröken Dill sa...

Jag har just återupptäckt prästost. Detta lät verkligen som en god variant!
Tycker fröken Dill