måndag 16 november 2009

Finknäcke från Vika

Knäckebröd kan vara så olika, det här är så långt ifrån Husman & Sportknäcke man överhuvudtaget kan komma – det här är finknäcke från Vika i Dalarna.

Vika_JulFörpackningen är i trä, smörpapper runt de ovala läckerheterna – känslan av äkta hantverk finns där redan vid öppnandet.

Vika julknäcke – lite väl hårt gräddat nästan bränt, smaken av jul är tack & lov diskret. Julknäckebrödet innehåller ett hemligt recept med anis, fänkål och kardemumma. Härligt sprött men inte min kopp av te.

Vika_WhiskyWhiskyknäcke – Perfekt gräddat, smakar fylligt av råg och är så smarrigt! Vill ha mer & mer knäcke :)
Träflisorna på bilden kommer från en riktig whiskeytunna från Mackmyra Svensk Whisky som en extra hälsning.

Kuriosa; Knäckebrödet gräddas i ugnar som eldas med gran & tallved på samma hantverksmässiga sätt som för nästan 100 år sedan med hjälp av inte mindre än sju betitlade yrkesmän & kvinnor.

Enligt mig skall knäckebröd avnjutas, om möjligt inte omedelbart – smör & ost ska hinna vila till sig på knäckebrödet en stund för att kärlek skall hinna uppstå mellan smakerna.

Om ni får chansen att lägga vantarna på ett par paket Vikaknäcke så gör det, lägg till en bit ost och du har en perfekt present – kanske till dig själv?

2 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Även det vanliga, runda knäcket från Vika är en delikatess.

Rebecca sa...

Vika är bäst! Och tänk att varje liten kaka skjutsas in i de vedeldade ugnarna för hand. Ett i taget. Då förstår man varför de kostar lite extra - och smakar mycket extra.