måndag 9 november 2009

Lek med potatisens stärkelse och mer

Årets julklapp Den Tekniske Kocken 2 är en sann källa för inspiration! Nyligen lagade Bloggare Daniel krämig potatisgratäng och i lördags hade mor min gjort en kladdkaka med recept hämtat ur boken.
Dessutom hade mamma lyckats pricka in kladdkakansdag utan att veta om det!

Åter till potatisen. Denna mångsidiga knöl som bjuder in till experiment, matglädje och gott resultat.

Grat_SthlmSjälvklart ville jag med egna ögon se om det fungerar, i och för sig så vet jag att det fungerar men ändå aldrig testat så här konkret. Nu när ämnet är hett och lusten på topp blev det rotsaksgratäng med tips från boken.

Tre stora potatisar (Princess), en bamse till morot, en halv rödlök och en bit kålrot fick bli pekfinger tjocka stavar. Vi talar om grova fingrar, då är ni med. Jag var noga med att inte skölja potatisen efter skalningen. 
Potatisstavarna fick ligga underst i den lätt smörade formen, noga isär från varandra. Morotsstavar ovanpå och rödlök överst. Lite salt och fem peppar. In i ugnen ca 20 minuter med ett lock på.
Under tiden kokar jag en liten vit sås, enklaste tänkbara med bara mjölk. Recept här.

Nu är det dags att lägg på kålrotsstavarna och ringla på den varma såsen. In i ugnen igen, utan lock i ca 25 minuter. Under tiden steker jag Stockholmare i grillpannan. Det är tunna lite starkare korvar från Gudruns som visade sig vara en succékorv!

Rotfruktsgratängen blev precis så krämig och helt rätt som jag bara kunde drömma om, det blev ingen matlåda över.. Tyvärr ;)

Inga kommentarer: