torsdag 5 november 2009

Recept på köttfärssås – på begäran ;)

Köttfärssås har alla gjort någon gång. Recepten finns i mängder men frågan är om någon följer dessa alls…

Ungefär så här ser min köttfärssås ut:

Köttfärs, gärna grovmald
Lök, vanlig gul, grovt hackad
Stjälkselleri - halvmånar
Morot, slantar eller kvadrater
Vitlök, både hackad & riven
Tomater eller burktomater
Kokande vatten
Smör & rapsolja
Salt & kryddor, tex min favorit Roasted Cumin n’ Pepper 
Lite socker

Stjälkselleri kan bytas ut mot rotselleri men hoppa absolut inte över denna fantastiska smakhöjare. Gillar du inte selleri i någon form alls finns det en genväg (tyvärr) som heter glutamat.
Det kanske låter lite krasst men det är framförallt med stjälkselleri som vår familj vänt ryggen till kemiska smakförstärkare.

Det som är viktigast med att laga en god köttfärssås är tid. Sikta på att det tar dryga timmen innan allt är klart för servering.

Så här gör du:

Fräs lök och selleri i en kastrull med rapsolja, gärna under lock utan att det tar färg.
Stek köttfärsen i smör, fyll inte stekpannan för mycket – du ska steka och inte koka.
När lök och selleri är ordentligt mjukt tillsätter du morötter och hackad vitlök, den stekta köttfärsen och tomater.
Rör om. Låt det börja koka. Tillsätt kokande vatten så det täcker väl. På med locket, sänk värmen.
Smaka av med salt och lite socker. Krydda om det behövs.

Låt nu kastrullen småkoka med locket på, rör om då och då. Städa undan, diska och koka potatis, ris eller favoritpastan.
Nu när köttfärssåsen kokat minst 30 minuter blandar du i den rivna vitlöken

Önskas en något tjockare köttfärssås rör ihop lite vetemjöl och kallt vatten i ett glas så det blir klumpfritt och rör ner i köttfärssåsen tills det blir lagom.

Klart att njutas. Ställ fram Tabasco eller Sambal Oelek så det vuxna kan få lite hetta. Barnen kan behöva ketchup ;)

Jag gör alltid en stor laddning så det blir matlåda och bonusmat till en vardag då det är mer ont om tid och vips så var den spenderade tiden intjänad med råge.

1 kommentar:

Kryddburken sa...

Ahh där ja! Tack! ;-) En gnutta socker me ja, inte att förglömma!