torsdag 10 december 2009

Att blötlägga svamp – trattkantareller på 0 till 60 minuter

Tidigare torkade jag svamp – nu har jag blötlagt. Så här blev det på 60 minuter. Hela köket doftade av skog!
Trattkantareller001 10 gram torkade i stor djup pastatallrik.
Trattkantareller002 Häller på ca 40 gradigt vatten och tillsätter en nypa socker.
Trattkantareller003 Redan efter en minut händer det grejer!
Trattkantareller004 Efter tio minuter är svampen medelmjuk.
Trattkantareller005
Nu har det gått 60 minuter och urkramade vikten ligger på 55 g. Dvs inte riktigt klart, kanske skulle jag bytt vatten i halvlek eller låtit trattisarna ligga längre?
Vattnet efter svampblötningen hällde jag ut, borde jag sparat det?
--
Jo, det blev en fantastisk omelett av trattkantarellerna till middag!

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Jag har alltid fryst mina trattisar och rödgula trumpetsvampar, men min svärmor förordar torkning. Det kanske inte är så dumt? Ser ju ut att bli riktigt gott.
Tycker svampplockar-fröken Dill

Lena sa...

Jag har också lagt märke till att det inte blir den ursprungliga vikten när man blötlägger torkad trattis. Svampspadet brukade jag slänga och om man läser på nätet står det alltid: häll bort spadet. Tror dock på att använda det om man gör grytor m.m. Frysa in det?

Unknown sa...

Spara vattnet! Tillsätt det i såsen om du gör sås, sätt i renskavet om du gör skav med trattisar, vattnet är ett måste om du gör svampsoppa, sätt lite soja och krydda upp och du har en svampbuljong (kanske lite olja för att fetta upp den). Krama inte ur svampen utan låt den rinna av i sil.
Tips från Ulf