tisdag 1 december 2009

Delikatesser från Sicilien – En god jul blir det!

Alla har vi vår inre bild av Sicilien, ön där vulkanen Etna puffar, ön som ser ut som en fotboll i full fart sparkad av en stövel – vem som nu kom på det?
Det Sicilien jag ser är ur Gudfadern med kullersten, små cafébord, mysiga farbröder i slitna kavajer som röker och dricker kaffe eller vin med fantastiska vyer i bakgrunden. Högljudda hälsningar och välkomnande människor med varma hjärtan.
Så är de ju inte så konstigt att Sicilien verkar vara en del av paradiset – bra mat ger lyckliga människor!

En liten bit av Siciliens goda går faktiskt att få hem till Sverige på mindre än en vecka, mitt paket kom på tre dagar från Helena som driver Citronodlingen på Sicilien.

Citronodlingen Olivoljan Don Nino är inte alls tung och mäktig som jag är van vid. Jag testar alltid olivolja med ett ljust bröd och okryddat flingsalt för att inte störa smaklökarna. Nu har jag äntligen fått smaka på den ljuvligaste olivoljan!
Helena har i serie bilder skildrat hur hennes handplockade oliver blir till olja i den lokala olivpressen.

Honungen kommer från Etnas sluttningar och har en svag ton av citron, inte för att jag vet hur det går till men jag har varit i honungsburken flera gånger upplever samma sak.. Honungen är inte riktigt lika söt (=bra) som vi är vana vid och är av den flytande sorten. Tips, prova citronblomshonungen med ett Rooibos te!
Det finns flera olika sorters honung i butiken väl värda att kika på.

Soltorkade tomater är en underskattad både som krydda och godis, här talar vi om små körsbärstomater som delats och torkats med medelhavssalt. 
De torkade tomater som finns i våra butiker är sega och söta – dessa små salta är en helt annan historia, läckert mjuka och ytterst tilltalande.. Pomodoro Siciliano är som kärlek i min mun!

Pomodoro

Pesto dell’Etna är en het och mustig, helt klockren sekundsnabb multikrydda, röra av en mängd ingredienser med tomater i grunden. Blanda en tesked rätt ner i pastan eller i köttfärssmeten och du har lyft den enklaste maträtt.
Jag riktigt längtar till nästa gång det vankas hemlagad tomatsås att grunda pizzan med, att få göra en quattro formaggio.. Hänger ni med i pizzasancket? ;)

Kronärtskocka i koncentrerad form som en bredbar paté tillsammans i en kantarellsås med massor av grädde är om möjligt slöseri av lyx, smakerna går hand i hand.
Pate’ di Carciofi är helt fri från konserveringsämnen och färgämnen men full av smak, bjuder på en helt slät fyllning till t.ex. krustader, kalla eller varma smörgåsar och smörgåstårta. Smakar du denna helt naturell, testa då med Karl-Johan flingsalt till!

Chili, vitlök, persilja och salt blir Spaghettata di Mezzanotte – en torr kryddmix att värma i lite olivolja och röra ut i t.ex. den snabba lunchpastan. Ännu oprövad i vårat kök så mer information kommer så snart som möjligt. Nu har vi provat – älskar du heta chilitoner är detta en drömkrydda. Hetta som håller vad det lovar! Vitlökskivorna är rena godiset direkt ur påsen – mums! Närmare om hur du ska dosera kryddan finns på Citronodlingens sajt.

Spaghettata

Crema di Limone. Fräscht och farligt gott. Tänk om man var en hejare på att baka småkakor och använda av citronkrämen som fyllning? Vid provsmakningen utbrast M - “den här måste vi göra glass med” och himlade med ögonen. 
Snabbt som en kobra försvarar jag burkens innehåll med något osammanhängande om att burken inte kommer att räcka så långt som till glasstillverkning..

--

Ett paket delikatesser från Sicilien till matälskaren som knappt sett solen under hela hösten gör hela hjärtat varmt. En riktigt lyxig julklapp till den som påstår sig ha allt. En julklapp till sig själv eller för företaget som vill ge bort något annat än det vanliga till personalen.

Smaker från Sicilien som viskar om en riktigt god jul.

3 kommentarer:

Vero sa...

Wow... nu kurrar det rejält i min mage... Jag har tagit hem tre kryddor från Butik Citronodlingen och inte testat någon av dem ännu. Men det kommer, dock inte idag.

godis recept sa...

Mmm ser riktigt gott ut. :)

Eva sa...

Åh, vilken klippa du är.
Paté di Carciofi hade jag redan bestämt mig för eftersom jag älskar kronärtskockor och efter att ha läst ditt inlägg blir det nog de soltorkade tomaterna eller en kryddblandning.

Tack för tipset.
:)