tisdag 22 december 2009

Genvägen till köttbullar i massor

 

Nu pratar vi köttbullar i mängder: Att rulla köttbullar är kul tills de ska stekas, här kommer mitt korta men ack så praktiska tips.

Stek inte köttbullarna. Koka dem. Ja, du läste rätt. Koka.

Koka köttbullarna i lättsaltat vatten vart efter du trillat, plums ner i en stor kastrull och vart efter köttbullarna kommer till ytan fiskar du upp dem.
Låt nu köttbullarna svalna och frys in eller lägg burken i kylskåpet.

När det är dags att servera steker du köttbullarna i smör till de fått lite färg – servera.
Saftiga perfekta köttbullar varje gång. Aldrig mer köpa färdiga. Lova det.

8 kommentarer:

virvla sa...

frikadeller?!? *tänker med en rysning på skolsoppa*

Kari Receptomaten sa...

Hehe, rysningar?! Stackars dig ;)

Du ska steka köttbullarna innan du mumsar i dig!

Lena sa...

Hihi! Jag skulle steka mina i ugn på prov men de blev mer kokta än stekta! De blev dock ok när vi efterstekte dem så din idé är nog bra. Kan tänka mig att de blir bra saftiga!

Kari Receptomaten sa...

Jo, det händer något med proteinet i köttet när man kör köttbullarna i ugnen.
Vet tyvärr inte riktigt vad :/ (ännu)

Lena sa...

Läste hos Kryddburken hur hon gör
http://kryddburken.se/2008/11/19/hemlagade-kottbullar-hemlagat-potatismos/
Det kom upp när jag googlade men hennes verkar ju få färg. Ville inte fråga för hon svarar nog aldrig på kommentarer.
Jag såg att proteinerna låg som tappade balettkjolar runt bullarna :(

Lena sa...

Fast läser man "Tekniske kocken", ettan alltså, så står det något om Murphys lag - näh, någon annan lag, att aldrig steka dem i ugnen. Orkar inte gå och hämta boken just nu ;)

Kari Receptomaten sa...

Lena:
Ur DTK 1: Inte ugnen. Inte koka. Stekpanna. Helst fläskfärs.

Lena sa...

Fläskfärs går "fetbort" ;)
Vi gillar ren nötfärs. Fast det kräver att man har i vätska också.