Hur många dagar vill man se julmat efter julafton? Kanske 2?!
Är man taktiskt lagd av sig och har fantasi nog att ta hand om resterna blir det fin bonusmat i flera dagar!
Här tänkte jag samla tipsen med din hjälp, vad gör du med julmaten som blev över? Posta kommentar, twittra eller maila så fyller jag på listan!
- Potatis – potatissallad, potatismos och grunden till pytt i panna.
- Grönsaker - brysselkål, grönkål etc blir fin gratäng med grädde och ost som topping.
- Skinka – pålägg, del i pytt i panna, skinkschnitzel och blir det över riktigt mycket så frys in till blivande matlådor.
- Köttbullar – perfekt smörgåsmat med rödbetssallad, del i pytt i panna, som godis och varför inte grillspett?
- Prinskorvar – grillspett, del i pytt i panna och goda(st) som kalla till en öl :) Korvsoppa är gott med!
- Paté och leverpastej – smörgåsmat, helt ok att frysa om man nu inte har hund…
- De finska lådorna – kålrotslåda och morotslåda är gott kallt under skinkmackan.
- Ägghalvor – frukost och mellanmål, är äggen utan topping blir det en del i pytt i panna.
- Sill – blir det verkligen över sill? Sill håller väldigt bra om man varit noga med temperatur och hygien.
- Janssons frestelse – kalasgott att ha i matlådan, packa om i burkar och frys in.
- Gravad lax – blir ännu godare som laxpudding, går bra att frysa i om det kniper.
- Risgrynsgröt – känslig produkt, ät upp till frukost och mellanmål och släng resten. Ris ala Malta, nja…
- Lussekatter / saffransbullar – rosta till skorpor innan de börjar mögla.
- @JohanMedE tipsar – omelettopping
- @RebeccaTörma tipsar – länk med bra tips
- @KatjasMat tipsar - gravad lax i ugnsform, klicka över osaltat smör, massa färska örter på, gratinera på grillvärme så smöret smälter... Servera med pressad potatis. Lovely!
- @KatjasMat tipsar - glöm inte finsk makaroonilaatikko fast med skinka ist för köttfärs:)
- @Basic70 tipsar - Ta den överblivna gravade laxen, och halstra den snabbt i en varm stekpanna.
- Pelles Kök tipsar – Grönkålssoppa med lax
- @AndersOhman – pimpar risgryngröten
- @AndersOhman – trollar med laxen
- @AndersOhman – quesadillas
- @Pickipicki – Omelett med lax & kräftstjärtar **YUMMY**
- Här vill jag ha ditt tips!
Som fotnot – vi slänger 100kg ren mat per person och år. Det är illa, rent ut sagt helt kasst. Släng ingen mat – ta det som en utmaning istället att lyckas komponera något gott. Här finns pengar, miljö, transporter att tjäna. Var smart!
Bloggutmaning: Ät upp maten!
4 kommentarer:
Är absolut med på samma!
http://almamater.bloggplatsen.se/2009/12/10/2278104-at-upp-maten/
Fast vad det gäller julmaten har jag dragit ner på mängderna. Det som blir över blir inte jobbigt. Jansson en kväll, silllunch en dag, köttbulls- och rödbetssalladsmacka en gång osv. Inte en massa upprepningar. Annars föreslår jag sillsoppa, köttbullsjuice, rödbetssalladskräm med kalvsyltesås, prinskorvs á la malta med leverpastejsås eller rödkålsgratinerad risgrynsgröt med ansjovis?
Fotsvampsstuvad mjällskivlign?
Jag äter alltid den gravade laxen med dillstuvad potatis om det inte är just julbord! Alltså trollar jag alltid förutom när det är jul och det känns bra!
Älskar lax!
Eftersom vi ätit julbord hos föräldrar finns resterna inte hemma hos oss. Gissar att mina föräldrar idag äter en väldigt god frestelse, typ Janssons, fast med skinka istället för ansjovis. Mums!
Tycker fröken Dill
Bra lista, helt i min smak! Tummen upp vetja! Hoppas att du har haft en fin jul. Kram
Skicka en kommentar