måndag 14 december 2009

Klassiska pepparkakor och nya stjärnor

Annas Av tradition mumsas det kopiösa mängder pepparkakor i slutet och början av varje år. Pepparkakor naturell är lite trist tycker många och har utvecklat en sorts pepparkaksevolution med att ha tillbehör på eller med.

Gille
Vanligaste är nog grönmögelost, kanske mosad och spetsad med lite crème fraiche. Ett salt kött i tunna skivor är ett annat kanontillbehör. Kristyr fungerar utmärkt ifall det är sötma man önskar. Vem vet, gurka kanske är en hitt som topping?

Gille_Annas

Favorina_

Här har vi två pepparkakor, hjärtat från Gille och blomman från Annas Pepparkakor. Lite kul med Annas är att jag mer eller mindre är uppvuxen på dessa – pappa känner någon där och jag har fått smaka olika sorter både experimentella och traditionella.
Annas pepparkakor har som satt ribban för hur en pepparkaka ska smaka. 
Hjärtat från Gillebagaren är lite tjockare, ljusare och knaprigare. Smakjägare M gjorde glass på en bunt av dessa, oj oj så gott men det är en annan historia :)

Så, hur är det med stjärnan då? Den med kristyr.. Det är inte alls en pepparkaka utan en hasselnötskaka med kanel från Lidl. Förgyller glöggmyset och är ett riktigt bra alternativ till pepparkakor.

Favorina Nötallergiker hoppa över dessa, 43% hasselnötter! Ja, vi andra borde egentligen hoppa över dessa också men tack och lov är det bara jul en gång om året så man kan unna sig lyxen. Helt klart favoriten på glöggbordet!

1 kommentar:

Ewa sa...

Tack för alla goda tips i din julkalender! Uppskattas mycket ska du veta :)