söndag 13 december 2009

Risgrynsgröt – den enkla vägen, i ugnen!

Koka risgrynsgröt ska man göra själv, köpa färdig är okej men när man har provat med att koka sin egen gröt i ugnen och insett hur enkelt är – good bye till risgrynskorvarna!

IMGP0591(Gröten på bilden behöver ytterligare 10-15 minuter) 

Ta fram den största kastrullen utan plastdetaljer och kör igång.

Till 8-10 portioner behöver du:

5 dl grötris
4 dl kokande vatten
2½ – 3 l mjölk, 3%
25 g smör
(3 cm vaniljstång, delad på längden och rakad)
2 msk socker
1½ - 2 tsk salt

Mät upp riset i kastrullen och häll på kokande vatten. Låt koka 5 minuter. Klicka i smör, rör om, lägg i vaniljstången och inkråmet. Häll på lite mjölk åt gången. Rör ofta om. Sätt på ugnen på 150 grader. Vill du spara tid, värm mjölken i mikron vart efter. Tillsätt salt och socker innan det börjar koka upp. När första bubblorna kommer - rör om en sista gång, fiska upp vaniljsången, sätt på ett lock och stoppa in kastrullen i ugnen. Sänk nu värmen till 100 grader.

IMGP0587(De svarta prickarna som syns – vanilj)

Låt nu gröten stå i 60-75 minuter innan du kikar första gången. Rör inte om utan kontrollera med en sked och provsmaka. Kanske det behövs en liten stund till på eftervärmen i ugnen?

Om du kokar gröten i god tid innan den skall avnjutas, ställ gärna ut kastrullen så innehållet får svalna snabbt.

Nu har jag bjudit er på mitt recept och den lata vägen till att koka julgröten – jag vill ha något tillbaka, valfritt kökstips i en kommentar här nedan!

--

Edit: Okej, en hel kanelstång är tydligen en hitt att ha i under hela koket, märkligt nog har jag aldrig testat… Tack för tips, ni vet vilka ni är :)

4 kommentarer:

Pelle sa...

att göra risgrynsgröt i ugnen är oslagbart, men var är kanelen?

Unknown sa...

Tack för gröttipset!

OK. här kommer ett enkelt men smarrigt tilltugg. Vet inte om du gjort det men det är gött till tex soppa eller kokta rödbetor, eller bara som tilltugg till fördrinken.

Permesanchips

Riv permesan i högar på ett bakplåtspapper. In i ugnen på 180 grader tills de smält till kakor och fått lite färg.
Låt svalna tills de är knapriga. Klart!

//Mr.Crona

Anders Öhman sa...

Hoppa över ugnen helt och hållet!
När allt kokat upp tar du grytan från spisen och vippar in den i rejält med filtar eller täcken. Låt grytan stå ett par timmar. Sedan är den färdig.

Lena sa...

Hej
Jag har gör precis som dig sedan flera (10?) år men har ingen vaniljstång med. Ingen kanelstång heller. Jag vill ha den "naturell".