onsdag 2 december 2009

Test av te: Fem finare fightas utan uppiggande

Att testa teer är både svårt och spännande. Det som vid första provning inte alls faller rätt i smak måste provas igen och igen under andra förhållanden för att det ska bli rättvist. 
Här har vi provat oss fram genom fem lite finare tesorter och hittat favoriterna.  
Alla teer är naturligt fritt från tein/koffein.

Royal Lady Red

Royal Lady Red – Tea Butler
Rooiboste är bra för mycket har jag lärt mig, ammande mödrar nyttjar denna s.k röda te. Teet har sitt ursprung i Sydafrika där rooibos används i maträtter och som medicinaldryck.
Royal Lady Red innehåller också citrongräs, bitar av ingefära (stora) och bergamottolja – kombinationen är oslagbar! Jag har aldrig smakat en varm dryck som smakar så gott! Blir det mot förmodan över ett glas te så är det extra gott ‘on the rocks’ :)

Te_Imperial1stGarden

Imperial 1st Garden – Tea Butler
På burkens står det ‘Gunpowder’ och jag blir nyfiken, är det krut i burken? Vid påläsning förstår jag att krutet i själva verket är ett grönt te från Kina. Tillsammans med ytterligare två andra sorters gröna teblad, rosenblad, blåklint, solros och minisolrosfrö blir bandningen helt rätt. Ett ljust te som lockar finsmakaren.
Låt inte detta te dra för länge, mer än tio minuter ger en beska. Te_KungMarkattaGrönGrönt te – Kung Markatta
Jag var skeptisk till grönt te till att börja med, nästan färglöst och heller inte så smakrikt. När jag kom på att låta teet dra riktigt ordentligt, uppåt 7-8 minuter, kom det till sin fulla rätt. Gott både till frukost och som sällskapsdryck. Gärna osötat!

Te_HetaChokladDrömmar

Heta Chokladdrömmar – Tea Butler
Te med choklad, för gott för att vara sant? Japp, här blir det tyvärr en seriekrock bland smaker. De små chokladkulorna i tepåsen smakar gott som de är men i kombination med te, chili och andra kryddor blir det… Min plan för tepåsen, det vill säga det som är kvar, är att helt sonika sortera och äta upp chokladen. Teet som blir kvar blir spännande att smaka! Rooibos i botten!

Te_YogiBedtime

Bedtime – Yogi Tea.
Ajurvediskt te att sova på? Fungerar säkert om man tror på det ;) 
Min association av doften och smaken är hälsohem och 1990-tal, kamomill och lavendel. Det här är inte alls min grej men testare M tyckte detta var ett kanongott te och njuter av det nästan varje kväll nu. Sover hon godare? 

--

Yogi Tea och Kung Markatta finns i de flesta vanliga livsmedelsaffärer och på hälsokostaffären. Tea Butler’s sortiment hittar du på bl.a. Tehuset Java i Stockholm & Lund.
Har man vägarna förbi butiken så gör ett stopp oavsett om du ämnar att handla något eller inte – miljön och dofterna gör dig lycklig!

4 kommentarer:

Lena sa...

Är du en av dem som får varuprover skickade till dig och ska göra "reklam" för dem i din blogg? Eller har du köpt fem tesorter själv?

Kari Receptomaten sa...

Hej Lena :)

Bra fråga som dyker upp då och då. Två av teerna har jag fått och resten är köpta under perioden Augusti till slutet November.
Jag skriver vad jag tycker om produkterna och om jag vill, således finns inga uttalade krav eller förväntningar.

Vilka teer gillar du? Jag skulle behöva få tips på gott te som är av mer traditionellt slag.

Lena sa...

Dessvärre så är min absoluta favorit Twinings Earl grey i burk utan påse. Ska jag välja något annat så får det bli aprikoste som jag drack som yngre och där har jag inget fabrikat att nämna. Te på lösvikt för årtionden sedan ;)

Jag vill ha mitt te hett och mycket starkt med tre tsk socker i en halvlitersmugg och med en gnutta standarmjölk.
Där doppar jag gärna en god skorpa med lite bregott på :)

Kari Receptomaten sa...

Här är det fel ordning på kommentarerna - hur gick det till?