torsdag 3 december 2009

Världens godaste Janssons frestelse

Först det viktigaste, öppna burkarna men häll inte ut spadet som ansjovisen simmar i – det är kanske den viktigaste kryddan i en Janssons frestelse.

Jansson002

Mjuka löken i en kastrull utan lock med en klick smör, salta lite så tar löken inte färg.

Jansson001Fuska inte med fulgrädde som innehåller E 407 nu. Du behöver riktig vispgrädde för att det ska bli riktigt krämigt.Jansson003Använd riktigt smör till alla moment – det är du och dina matgäster värda!

Jansson005Potatisen skall vara rätt grov, lillfingertjocka stavar av fast potatis är helt enkelt bäst så det inte blir en gegga frestelse i slutändan. Skölj inte potatisstavarna! Du behöver stärkelsen..

Jansson007Nu en liten hemlis jag lärt mig av Den Tekniska Kocken: Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde. Det kommer hända magiska grejer med stärkelsen i den varma potatisen som möter grädden snart..

Jansson008Ansjovisfiléerna delar du i 2-3 delar. Nu har löken mjuknat och det är dags att varva potatis, lök, ansjovis. Spara potatis till översta lagret.

Jansson009

Häll över ansjovisspadet, vrid på lite vitpeppar och häll på rikligt med grädde. Toppa med ströbröd och klicka på smör. Gratinera i mitten av ugnen i 150-175°C. Långsamt och länge. Prova med en sticka efter 60 minuter. 
 Jansson010

Recept på Janssons frestelse finns i princip över allt på nätet men som riktmärke kan du tänka ungefär så här för 4-5 portioner:


10-12 st stora potatisar, ca 1,3 kilo oskalade
2-3 st normalstora lökar
2 burkar ansjovisfiléer, Grebbestads klassiska.
5 dl Vispgrädde
75 g smör, ska räcka till mjukning av lök, smörjning av form och topping
½ dl ströbröd, knappt.
Nymalen vitpeppar, inte alls mycket
Salt, men bara till löken.

Till sist: Bra mat tar tid att laga, räkna med kanske dryga 2½ timmar innan världens godaste Janssons frestelse står på bordet.
Varsågod och njut!

ProffsJansson Bonusbild:Janssons frestelse som Restaurangakademien bjöd på tidigare under hösten.

59 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

jag håller helt och hållet med dig, riktiga råvaror är det som gäller, varför snåla liksom? :)

Lena sa...

Precis exakt så där har jag också alltid gjort. Man kan fuska med mycket men inte med Jansson. Har det efter min mamma som dock på sista tiden har börjat bryna löken. Inte bra!

tina sa...

Åh, en av mina favoriter på julbordet!

Marielou sa...

Låter interessant - har alltid gjort potatis mycket smalare, och har byggt upp allting in 'layers'. Ska prova!

Marie sa...

Twittrade ju precis om hur god denna blev, den är verkligen underbart god och receptet var enkelt, provsmakade den sen med ett glas julmust...mmmm...julkänslor:-)

Johan sa...

Precis som rubriken säger blev det här "Världens godaste Janssons frestelse".
Tidigare har vi här hemma alltid gjort potatisen smalare/tunnare och aldrig låtit den gå för sig själv i ugnen. Vi blandade helt enkelt ner ALLA råvaror på en gång, utan att t ex mjuka upp löken, och så swoosch in i ugnen tills det var "färdigt".
Visst har det fungerat men både jag och min fru har alltid saknat något i "vår" Jansson.
Tänk att det kan göra sådan skillnad genom att ändra på arbetssättet och ändå använda exakt samma råvaror.
Hädanefter kommer vi alltid att göra på det sätt som beskrivits här. Det blev underbart gott och det där lilla extra som vi alltid saknat verkar vi nu ha funnit. Tack för det Kari! :)
Mvh Johan

Britt Bergvall sa...

Den här janssons ska jag laga till nu...den såg mycket god ut. Tack för tipset. Ska lägga till den i mina favoriter.

Tack

Britt Bergvall

Joanna Ström sa...

Ska göra denna idag men Ska det vara fast eller mjölig potatis?

Spisat sa...

"lillfingertjocka stavar av fast potatis" :)

Anonym sa...

är det okej att förbereda den dagen innan? tack för ett troligtvis jättegott recept!:)

Spisat sa...

Absolut, gör dagen innan i lugn och ro men vänta med ströbröd och smöret till innan ugnen. Tänk på att en kall form tar lite längre tid i ugnen. Lycka till!

McPandy sa...

Zuuper!

Mattias S sa...

Att försteka löken mjukt är OTROLIGT viktigt, men det här med att köra potatisen 20-30 minuter för sig själv innan har jag aldrig hört innan!

Vad gör just det? Tar man ut dom helt och börjar varva om alla grejer? Jag blir sugen på att prova i år men det beror på hur mycket tid jag har över och vill veta mer kring just den aspekten! :)

Spisat sa...

..."magiska grejer med stärkelsen i den varma potatisen som möter grädden snart.."
Vad som händer exakt och rent kemiskt kan jag inte svara på när det gäller stärkelsen, tyvärr.

Varva eller peta ned övriga ingredienser, det som verkar enklast för dig :)

Mattias S sa...

Du behöver inte förklara vad som kemiskt händer, men på vilket sätt skiljer sig slutresultatet i smak och krämighet eller vad det nu är som blir bättre? :)

Anonym sa...

Detta receptet var otroligt gott! Men min frestelse stod inne i ugnen runt 2-3 timmar. Hade lite för mycket grädde tror jag. Men oj vad jag är glad för det, smaskigare Janssons har jag faktiskt aldrig ätit!

Jag använder inte spad,ströbröd eller vitpeppar.

Anonym sa...

"Jag använder inte spad,ströbröd eller vitpeppar"? Du har gjort en potatisgratäng min vän :P

Anonym sa...

Hej, undrar hur du för gräddar potatisen innan.. lätt smörad form bara ? eller? Undrar oxå hur den är att frysas?

Så nyfiken på ditt recept, ska ge mig på det i morgon. Och lyckas jag, blir det ny till Julafton :)

Spisat sa...

Smöra formen lätt innan, själv sparar jag alla omslagspapper från smörpaketen och använder dessa tills de är "slut".
Frysa, bra fråga - har ej provat tyvärr. Generellt går det utmärkt att frysa den här typen av mat men kom ihåg att det är mycket smör och grädde i så frys den inte flera månader då maten kan härskna.
Om du fryser din Janssons så återkoppla gärna och berätta hur det gick :)

Anonym sa...

Jag kanske är spånig men HUR förgräddar man potatisen? Helt "ren" i smörad form eller tillsammans med löken och ansjovisen?

Spisat sa...

"Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde."
Helt ren i smörad form blir kanonbra!

Anonym sa...

Ska man skära anjouvisen på längden eller i bitar ?153

Spisat sa...

"Ansjovisfiléerna delar du i 2-3 delar."

Amanda sa...

Mamma och jag håller precis på att göra denna, men hur mycket ansjovisspad ska vi använda? Ska allt ansjovisspad från båda i?

Anonym sa...

Ska prova göra den idag. När den ska ätas imorgon undrar jag om den ska göras helt klar i ugnen utan ströbröd och smör. Så undrar jag vilken värme imorgon och om man ska ha på mera grädde då och hur lång tid den behöver för att bli genomvarm. Receptet låter spännande.

Spisat sa...

Amanda, jag tar allt spad. Minska något om ni tycker det är mycket.

Spisat sa...

Ströbrödet och smöret precis innan ugnen imorgon så det inte blir deg av det. Tycker att vätskan bör räcka men lite extra grädde är ju aldrig fel ;)
Räkna med en 15-20 minuter extra för en kylskåpskall form och kontrollera sen att potatisen är bra. Formen håller värmen fint och kan stå länge på eftervärme så starta den i god tid. Vissa potatissorter tar längre tid på sig.
Lycka till!

Putte sa...

onterfdoÄnnu en som inte har så lätt för att "snappa"...
De e bara potatis - inte löken oxå som vi börjar med?

Spisat sa...

Putte: "Låt potatisen gå 20-25 minuter i ugnen innan du blandar i ansjovis, ansjovisspad och grädde." Helt ren i smörad form blir kanonbra! Obs, skölj inte potatisen - det är stärkelsen som är magin i det hela :)

Gunnar sa...

Det verkar vara överkurs att dela ansjovisen. Den smälter ju ner helt och hållet.

Anonym sa...

Gör en nu i en hel långpanna! Ska bli roligt att smaka resultatet imorn den 24e!
God Jul!

Anonym sa...

Tack för receptet. Verkligen en frestelse svår att motstå.

Anonym sa...

Stort misstag att gå efter detta recept. Över 3 timmar i ugnen nu och potatisen är fortfarande inte tillräckligt mjuk. Så ett tips till er andra: Skär INTE potatis i bitar tjocka som lillfinger! Stort misstag att köra på 150-175 grader även det.

Anonym sa...

Tack för det fina receptet.
Min Janssons har aldrig blivit så god som nu.
Har alltid gjort "fuskvarianten" innan, att slänga ihop allting och vips så är det klart...
Att tillaga den med lite mer kärlek och tid gjorde verkligen skillnad.
Super gott !!
Mvh Tisa

Anonym sa...

Inga problem att få potatisen mjuk för min del, men däremot tyckte jag att det svar svinsvårt att dosera grädde + spad korrekt eftersom den fasta potatisen inte suger åt sig vätska på samma vis som mjölig.

Hursomhelst blev det gott, men konsistensen misslyckades i alla fall jag med, det blev alldeles för blött.

Receptet får en chans till, men jag skall prova med mjölig potatis istället, alternativt med mindre vätska.

Lars sa...

Denna Jansson var verkligen supergod. Det blir detta recept vi kommer att följa hädanefter :-)

Matias Zakrisson sa...

Helt klart den bästa JF jag ätit! Kommer bara göra denna hädanefter, å så mycket godare de blir inbillar jag mig om man skär potatisen för hand. Trevligt med lite större potatis stickor!

Annika sa...

Såååå god. Tack för receptet.

Annika sa...

Vilken otroligt god Jansson. Njöt verkligen av smaken, himmelsk. Tack för receptet!

Susanne B sa...

Detta receptet är absolut det godaste Janssons recept någonsin!
Jag firar påskafton med denna Jansson ikväll =)
Tack för receptet!! Och glad Påsk!

Anonym sa...

ha alltid för brynt löken och potatisen med mycket smör blir bättre då och ordentligt med spad och självklart riktigt smör och vispgrädde är väl konstig då jag dessutom strimmla potatisen i typ Lillfinger storlek också men kör på 200-225 först 1-2 timme sen vrider ner till 150-175 tills fin färg och stå på eftervärme just innan den e klar.blir super bra men mera jobb men värt de:-)

Jonas Åkeson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Spisat sa...

Hej Jonas, det är den vanliga burken! Lycka till =)

Jonas Åkeson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Blev väldigt gott!

Nästa gång kommer jag dock att skära potatisen i något smalare stavar, då jag personligen tycker att de blev lite väl tjocka enligt receptet.

Anonym sa...

Hej,
Gjorde denna Jansson till klubbens julbord förra året.
Den blev en hit så nu gör jag den igen.
God Jul
Kjell

Anonym sa...

Hej, tack för receptet. Jag kan instämma med tidigare talare att det blir väldigt mycket vätska för den fasta potatisen. Grejerna har stått i ugnen i 3h nu och är fortfarande relativt löst...

Paulo Scheren de Oliveira sa...

Kul med ett väldigt informativt recept. Det enda kontroversiella är att det ska vara fast potatis medan alla andra recept och kockhöjdare hävdar att det ska vara mjölig potatis. Jag kanske borde göra två med olika sorters potatis för att reda ut det hela?

Anonym sa...

Helt klart bästa receptet. Håller med tidigare kommentatorer, att samma ingredienser kan bli så bra när man bara låter det ta lite mer tid.

Spisat sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Silla sa...

Helt klart den bästa Jansson jag ätit, t.o.m en kollega som inte gillar Jansson i normala fall tyckte denna var super, alltså högsta betyg, tack för tipset!!
Blir garanterat en stor Jansson till midsommar.

Helena sa...

Världens godaste Jansson! Jag gjorde den förra året (2013) och den uppskattades enormt på julbordet. Även de som inte gillar Jansson älskade den. BRA betyg helt klart! Jag favoritmarkerade denna sida förra året så att jag denna jul (2014) kan laga frestelsen igen. Längtar! Tusen tack för att du delade med dig av denna läckra frestelse!

Anonym sa...

Mitt kök rekommenderar 40 min i ugnen, enligt ett recept. Då är väl potatisen fortfarande rå?

Anonym sa...

Anonym sa...
Mitt kök rekommenderar 40 min i ugnen, enligt ett recept. Då är väl potatisen fortfarande rå?

Ja!

Anonym sa...

Ni som höjer detta recept till skyarna, har ni använt fast potatis?

Jonas Lindblad sa...

fast eller mjuk potatis?

Gunilla Stenström sa...

Hej
Nu har jag använt mig av receptet i några år och utan tvekan är det den här Janssons frestelsen som alltid är godast. Tack för ett superrecept! :)

Marcus Borg sa...

10-12 port

3 ganska stora lökar
2 kg fast potatis
1-2 msk smör (till stekning av lök)
100 g smör att klicka över
2 burkar ansjovis
8 dl vispgrädde
ströbröd

1. Skala potatis och skär i stavar ca 5-7 mm. Blötlägg INTE!

2. Lägg de i en smord form och förgrädda mitt i ugnen på 150 grader i 30 min. Vänd potatisen efter ca halva tiden så den blir jämnvarm.

Under förgräddningen:

3. Strimla lök och värm i en kastrull på ganska låg värme tills den blir mjuk men inte får färg (salta lite så tar den inte färg)

4. Öppna ansjovisburkarna, men spara spadet i en tallrik. Dela varje filé i 3 delar.

5. Ta ut potatisen ur ugnen och lägg över allt förutom understa lagret i en kastrull. Potatisen ska inte vara genomvarm, men heller inte kall (därav vändningen efter halva tiden)

6. Sprid ut ett lager lök och ansjovis på det understa lagret potatis. Varva sedan potatis med lök/ansjovis så länge det räcker, men spara potatis till det topplagret (i mitt fall blev det bara tre lager potatis och två lök/ansjovis)

7. Vrid på vitpeppar och häll på grädden.

8. Kom ihåg att smöret och ströbrödet ska på samma dag som ni ska äta.

9. Pressa ner potatisen i grädden med en trägaffel och grädda den i mitten av ugnen på 150 grader (i mitt fall UTAN varmluft). Om formen är väldigt full från början så riskerar den att svälla över. Ställ för säkerhets skull en långpanna i botten på ugnen om det är så.

10. Bra mat tar tid. Min Jansson gjorde jag kvällen två dagar före julafton. Den stod först inne i 60 min innan jag pressade ner potatisen i grädden en gång till. Sen körde jag den ytterligare 60 min för att sen sätta på aluminiumfolie. Sen lät jag den stå i ugnen över natten för att gotta till sig.

Längtar tills imorgon!!! God Jul på er!

MiaS sa...

Fantastiskt god Jansson som jag nu gör för tredje gången. Ett tips är att salta lite mer än vad som står i receptet.