onsdag 27 januari 2010

Biff Stroganoff – jo, vi äter kött ibland

Det var länge sedan vi åt rött kött. Vegetariskt, kyckling och fisk har det blivit mycket av. För att inte tala om hur många skinkor det gick åt runt jul där.

Biff Stroganoff är enkelt, det klarar vem som helt av att göra och det blir bara godare om man har tiden på sin sida, låter man köttet småkoka länge vinner man smaker och får ett riktigt mört kött.

Stroganoff Till fyra rejäla portioner behöver du:

500 g strimlat nötkött, t.ex. fransyska 
2 st stora gula lökar
5 dl buljong, jag använde hemgjord
2-3 dl vispgrädde, utan E 407  
2-3 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré av starkare sort
Salt, svartpeppar & lagerblad
Smör till pannan/grytan

Klyfta löken och mjuka den i smör, ta bort löken och bryn köttet i omgångar på hög värme så köttet inte kokar. Lägg undan det brynta köttet och fräs tomatpuré och paprikapuré i lite smör i den panna/gryta som stroganoffen skall tillredas i.
Tillsätt nu lök och kött, låt bli varmt och toppa med kokhet buljong. Salta försiktigt, vrid något varv med pepparkvarnen och lägg i ett eller två lagerblad överst. På med locket och låt gå ca en timme på medelvärme. 
Häll nu i grädden i stroganoffen och sätt på potatisen eller riset.

Smaka av med salt, ev pressad vitlök och servera. Bon appétit!

--

Blir det över mat så är det bara att gratulera, bättre matlåda finns inte!

2 kommentarer:

Lena sa...

Tamejsjutton! Du ÄR tankeläsare! Fantastiskt! När jag på ett forum läste om din biff tänkte jag fråga efter hur just du gör denna rätt. Å så kommer den här som gubben ur lådan! Ooops! He did it again!

Lena sa...

Förresten; Kan du råda?
http://almamater.bloggplatsen.se/2010/01/26/2461025-receptfunderingar-over-kyckling-satay/
Har du gjort det? Dina smaklökar och din erfarenhet litar jag på!
Jag är så i valet och kvalet!