tisdag 5 januari 2010

Potatispannkaka

Fläskpannkaka är en bortglömd maträtt som är otroligt lättlagad och kan varieras i det oändliga. Här lagar vi en potatispannkaka med vitlök och rostade grönsaker.
Potatispannkaka är lika gott till lunch, middag eller som en rätt på buffén. Självklart kan du också skära pannkakan i bitar och ta med som matsäck på äventyret!

4 portioner

3 dl vetemjöl
8 dl standardmjölk
4 st ägg
½ tsk salt & lite svartpeppar
8 st potatisar, Asterix, Princess eller Melody
2 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Topping: Rödlök, fänkål, haricot verts, kronärtskockor, soltorkade tomater, rostade tomater. 
En vinägrett med persilja och basilika passar fint till.


Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa samman mjöl och mjölk till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt salt och peppar. 
Tärna potatisen i bitar stora som sockerbitar. Fräs potatisen i olivoljan i cirka 5 min. Tillsätt hackad lök och vitlök och låt bli varmt.
Lägg potatisen och löken i en ugnsfast form och häll pannkakssmeten över. Grädda skapelsen 25-30 minuter i mitten av ugnen.
Servera gärna pannkakan varm med krispig topping av rostad fänkål, haricot verts, kronärtskockor, soltorkade tomater och rostade tomater.
Toppa med tunt skivad rödlök och en enkel vinägrett med persilja och basilika.

Fredrik Eriksson har skapat grundreceptet åt Merpotatis.nu där också bilden kommer ifrån. Själv har jag adderat några för mig självklara komponenter till receptet.

5 kommentarer:

Lena sa...

Jag kommer ALDRIG att kunna IG-banta för jag ÄLSKAR potatis såpass att jag är rent beroende!
Bästa vanliga plättarna är när man river i potatis!
För att inte tala om kokta, stekta, mosade eller gratinerade potatisar. Bakade, grillade, syltade, saftade! Önskar nästan att jag hade potatisnäsa men den är nog mer åt palsternackshållet! Toppen alltså :)

tina sa...

Åh, det här vore något för mig. Gott!

Emilies Skafferi sa...

Fläskpannkaka är underbart gott! Med potatis har jag inte provat, men detta låter ju gott, så ddet blir kanske till att testa!

Daniella - BakeCake sa...

Hej!
God fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!

Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
Ha det bäst!
MVH Daniella.

Pialotta sa...

Fläskpannkaka med rårörda lingon, så himla gott. det här var en variant jag aldrig har gjort.. ännu mindre tänkt tanken, men kan säkert va hur mumsigt som helst:-) Ha de fint:-)