tisdag 2 februari 2010

Frittata lika enkelt som omelett

Snabbt och gott – ännu godare dagen efter. En frittata kan i princip innehålla vad som helst och liknar omelett i många delar.
Du behöver en panna som går att ha i ugnen.

Nu talar vi om kylskåpsrensning; Brieost, överbliven kokt potatis med dill, en rå morot, en bamse till lök, stjälkselleri, ett par vitlökar, en skvätt grädde och fem ägg. Så salt & peppar förstås.

Recept finns egentligen inte utan man tar vad man har som sagt var.. Gör så här:

Börja med att fräsa stjälkselleri och lök i rätt grova delar/bitar i olja under lock. Mosa/skiva potatisen, riv moroten och vitlöken och blanda med äggen och grädden. Salta och peppra “smeten” och smakar av. Häll nu detta över löken och sellerin direkt i pannan. Skiva centimetertjocka bitar av brieosten (med kanter så klart) och stick ned dessa. Låt gå på plattan tills frittatan börja stelna och skjutsa in den i ugnen, 175° C i ca 30-40 minuter. 

Känn med en sticka eller kniv, när frittatan är luftig är det dags att vända den uppochner på en tallrik så att den fina löken och sellerin hamnar överst. Dela upp i delar och servera med valfritt garnityr. 

2 kommentarer:

Lena sa...

Tackar! Nu blev jag allt väldigt sugen!!!

katja sa...

tack för tipset! ska testa med det om jag blir sugen på calzone igen.. :)