tisdag 23 februari 2010

Stycka kycklingen själv - då får du bonus!

En färsk kyckling är så mycket mer, med lite tid och nyfikenhet visar sig snart fördelarna.
GårdskycklingLite siffror, kycklingen till vänster väger 1400 gram. Av den får jag ut 950 g. Filéerna tillsammans väger drygt 450 g. Skrovet och allt det jag ansatt bort som hals, vingspetsar osv hamnar i frysen och blir en härlig buljong så småningom. 
Gårdskyckling_Styckad
En kniv att skära ut filéerna behövs naturligtvis och för att inte skada mig själv har jag för många år sedan investerat i en fågelsax. Fågelsaxen kostade drygt 400 kr och gör jobbet galant. Större fågel och grövre fisk hanterar den ypperligt också!
Bra_verktygSå gott folk, sluta nu köpa dessa tråkiga sk vattenmarinerade djupfrysta kycklingfiléer till överpriser och upplev skillnaden! Det är inte svårt, det går snabbt och smakar så mycket bättre med egenstyckat.
Som grädde på moset får du ju koka din egen buljong sen på det som blir över.

Detta är matglädje helt enkelt!

3 kommentarer:

Lena sa...

Visst gör det skillnad i smak på köttet! Och buljongen av det som blir över ska vi inte tala om! Världens bästa soppa blir det! Och även om du styckar och fryser in delarna för att tina och använda senare så smakar det så mycket bättre än färdigfruset från butik!

Ja tack sa...

Härligt att se att någon/några styckar hemma! Jag grillar ofta min kyckling hel när jag köper hel, och sist min tioåriga kusin var här bjöd jag på det, hennes mamma säger att hon pratar om hur gott det var att plocka som man vill och gnaga från benen. En annars matpetig tioåring, så det var ju kul!! För hur gott är det med fryst kycklingfilé? Är det någon som tycker om det egentligen?

Birgitta Höglund's Mat sa...

Visst är den fin, den hela Gårdskycklingen. Köper bara den numer, den mesta kyckling vi ser ute i butikerna är ju vattenskadad..
Det går inte att jämföra den färska med de sk "marinerade". Det är bara ännu ett sätt för matfabrikerna att tjäna extra pengar.

Jag har t.o.m fått min Särbo, som aldrig tyckt om att laga mat, att köpa hel kyckling. Han var så stolt häromdagen, när han med smshjälp från mig, lyckades stycka sin första, hela kyckling :)