För en tid sedan fick jag två små flaskor med smaksatt olivolja att smaka på.
Vi börjar med den enkla utav dem, olivolja med dillsmak. Man skulle kunna säga att den här flaskan kom i rätt tid då den färska dillen är helt värdelös så här års.
Zeta’s Olivolja Dill är dryg och mycket smakrik. Tycker du om dill så är denna lilla flaska att rekommendera. Smak och doft kommer från naturlig dillarom. Utöver det är det bara extra jungfruolja i flaskan.
Kräftskiva på flaska vore en bra beskrivning av den spontana upplevelsen!
Nu blir det mer spännande – olja smaksatt med tryffel…
Zeta’s Olivolja Vit Tryffel innehåller extra jungfruolja och ett aromämne. Vit tryffel eller snarare smaken av det går visst inte att lösa i olja och därmed har detta aromämne. Rätt smart kan jag tycka.
Nu till frågan – hur smakar det? Pinsamt nog har jag, mig veterligen, inte smakat äkta tryffel av något slag tidigare. Så ni som vet kan skicka mig ett extra leende eller kanske tycka synd om mig...
Just ja, hur smakar det? Mycket. Otroligt fylligt av något jag inte kan placera. Om man måste dra en jämförelse så ligger lättrostad vitlök i samma smak/doftupplevelse.
Jag har smakat och smakat denna tryffelolja nu i olika sammanhang och hittills har den passat bäst till matigare äggrätter och något så simpelt som potatis..
Har jag gjort rätt? Hur skulle du använda tryffelolja? Jag behöver hjälp här!
6 kommentarer:
Jag har en liknande, används inte så mycket faktiskt, men potatis är bra, t ex i potatismoset. I en svamprisotto har jag använt den också, för att förstärka svampsmaken.
Skulle också bli glad för fler tips så jag hoppas på fler kommentarer :)
Tryffelolja används med fördel tillsammans med tryffelbrisure och tryffelolja. Blir lätt för "parfymerat" och konstgjort annars..
Potatismos!
I sallader/salladsdressing!
På pasta! Och det är väl mer åt gammal ost det smakar?
GOD gammal ost alltså ;-)
/J
Tryffelolja är gott... Men dyrt! ;-) Men man behöver å andra sidan bara använda väldigt lite!
- Dressa spagetti och servera naturell med bara lite hyvlad parmesan.
- Som smaksättning till risotto som du rör ner precis på slutet.
- Droppa några droppar över en god svampsoppa!
- Rör ihop ett gott aromsmör, passar himla bra till grillad fisk.
- Smaksätt omelett och potatismos.
Jag tänker vara obstinat och inte följa strömmen. Me not like tryffelolja, så hos mig skulle den åka raka vägen i soporna...
Jättegott till ost speciellt till gorgonzola.
Skicka en kommentar