måndag 22 februari 2010

Varmamackor med vitlöks och basilikasmetana

Snabbt och enkelt – varmamackor, räddaren i nöden! Rätt sent på lördagskvällen ringer hjärtat som är på väg hem från jobbet och är sugen på något gott. Kul projekt som blev riktigt… gott!

Varmamackor1Det här använde jag: (förslag till recept)

2 dl smetana, ½ kruka basilika, 4 klyftor vitlök & salt – ihopmixat till en härligt luftig “massa”
Ett par skivor bröd
½ påse ruccola, röd mangold & spenatblads mix
Ett gäng tunna skivor av falukorv
Tomater
Tomatillo sås
Riven ost
Lite pizzakrydda att toppa osten med

Så här gjorde jag:

Värmde upp ugnen till 275 grader. Bredde smetanablandningen på brödet osv enligt bilden. Ställ in plåten i mitten av ugnen och dra ner värmen till 100 grader. 7-10 minuter senare hade osten fått lagom färg och då var härligheten färdig.

--

Smetana är en crème fraiche liknande produkt med ryskt ursprung med hög fetthalt – hela 42%. Produkten jag provade är dessutom laktosfri och marknadsförs av finska Valio.

4 kommentarer:

Lena sa...

Det där lät ju gott. Har aldrig använt smetana förr! Var får du alla dina bra idéer ifrån?

receptomaten sa...

Att mixa ihop smetana och örter tipsade Valio om, det blir ett gött pålägg på både varma och kalla smörgåsar :)

Smetana är lika nytt för mig och jag gissar att den är hos mig för att stanna. Under helgen har jag hört andra positiva röster på Twitter om smetana.

Helena Ljunggren sa...

Sicka goa mackor! :)

Paulina Keresztesi sa...

Hej, jag arbetar på Valio och ansvarar för det laktosfria sortimentet. Jag ville bara skriva och säga att det är roligt att du fick till en jättegod rätt med hjälp av Valios laktosfria nyhet smetana. Jag ska också testa att göra dina goda mackor. Mums! Ha det gott. Hälsningar, Paulina på Valio