torsdag 18 mars 2010

Det våras för grillen - citronfräsch fläskkarré i ugnen!

Håller du med mig om jag skulle säga att fläskkarré är mycket godare än fläskfilé? En karrébit är mångsidig och tacksam då det finns massor med enkelt och gott att laga, fläskkarré är jättegott att t.ex grilla. Nu blir det dock fläskkarré med citron i den vanliga ugnen. Grilltips längst ned i inlägget.

Till detta behövs:

1 bit fläskkarré, med eller utan ben.
1 st citron, tvättad
½ dl olja, smakrik - jag använde avokadoolja 
1 tsk krydda t.ex. Roasted cumin & pepper eller liknande, ej stark 
4-5 rosépepparkorn, krossade
Salt och svartpeppar

Avokadoolja, citron, kryddorRiv citronskalet tunt, gärna med ett cestjärn. Blanda med olja, salt, kryddor och saften från en halv citron.

Fläskkarré skivadPutsa fläskkarrén noga så du får bort benflisor och annat jox. Skiva köttet men lämna ca 1 cm kvar i botten. Fördela blandningen som du gjorde nyss mellan skivorna och massera in noga. 

Fläskkarré vilar Bind ihop köttet så att smakerna riktigt får gnussa ihop och lägg köttet i en panna. Pressa rikligt med citronsaft över hela köttet, gå på med pepparkvarnen och lite salt. Dekorera och låt köttet vila i rumstemperatur, gärna en timme. Sätt in en termometer.

Fläskkarré klar

Sätt in köttet i ugnen, har du gott om tid kör du 150-160°C tills termometern visar 70°C. Ös köttet, ta bort snören och skiva upp precis innan servering.

Gillar du dessa smaker så lovar jag att det blir ännu godare att försiktigt grilla fläskkarrén i skivor på en riktigt grill med kol. Jag skriver försiktigt då citronsaften lätt bränner.

Hoppas det smakar!

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Det låter som väldigt goda smaker till fläskkött. Detta ska jag testa i klotgrillen nästa gång vi kan lägga vantarna på griskarré av god kvalitet. Tack för tipset!
Hälsningar från fröken Dill