torsdag 18 mars 2010

Fransk löksoppa med Guinness

St. Patrick's Day eller inte, en Guinness kan komma till glädje vilken veckodag som helst! Nu lagar vi en fransk löksoppa på ett helt annat vis, med bl.a. ett rejält stänk Guinness!

Löksoppa special med GuinnessIngredienser och recept för två skålar:

5 dl kycklingbuljong, hemkokt såklart!
1 dl Guinness, resten till kocken
2 msk mörk sirap
1 msk söt och grov senap
1 st gul lök, stor - hackad
1 st morot, stor - tunt stavad
150 g vitkål, strimlad och hackad
4 skivor rostbröd utan kanter, i kuber
25 g smör
2-4 msk ströbröd
Lite salt

Koka upp buljong, sirap och vitkål. Blanda i Guinness och senap. Koka upp igen och tillsätt morot, lök och nästan allt smör. Låt småkoka i 15-20 minuter. Smaka av med salt och tag av kastrullen från värmen. 
Lägg krutongerna i ugnsfasta skålar, fördela ihopkoket över brödbitarna med en hålslev och häll på buljongen så det precis täcker. Toppa med ströbröd så det blir en liten torr ö på mitten.Gratinera i 200°C i ca 20 minuter.

GuinnessServera med en liten smörklick på toppen och ett glas Guinness till. Nybakade smördegsrullar passar fint till.
Humlebeskan i ölet möter den lilla sötman i löksoppan på ett fantastiskt vis!

Cheers mate!

1 kommentar:

Lena sa...

Underbart gott! Ditt recept var snabbare än mitt som Julia Child hittade på :)