tisdag 9 mars 2010

Freddes frukostfrallor – recept på jästbröd

Man blir snabbt bortskämd med nybakat av den här typen av bröd som är lite sötare, lite fröigare och kanske inte det där riktigt grova som man borde äta. Fast nog tror jag att Freddes frukostfrallor inte är helt fel heller. Kolla på ingredienserna, vad tror du?

Stora brödet

Recept för ca 30 frallor eller två kanske tre bamsebröd helt utan surdeg och andra komplicerade tidsödande moment.

600 g vatten, max 37°C
25 g jäst för söta degar
0,5 dl sirap, mörk 
500 g vetemjöl standard
100 g rågmjöl, fint
100 g havregryn med extra fibrer
50 g sesamfrö med skal
50 g vetegroddar
30 g linfrö, hela
20 g havssalt, mortlat
2+1 msk olivolja
Topping, valfritt t.ex. sesamfrö

Färdig jäst

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet med mörk sirap och olivolja. Tillsätt alla torrvaror utom saltet. Bearbeta degen 7-10 minuter hårt med maskin eller 12-15 minuter med händerna. Motionen ingår. Tillsätt saltet mot slutet.
Lägg nu degen i en oljad plastback eller liknande och ställ den på ett mysigt ställe i 30-60 minuter. När degen nästan är dubbel motar du bryskt ned den med ett par fingrar, stjälp sedan upp degen på ett mjölat bord.   

På jäsning, igen

Nu har du en någorlunda rektangulär deg som skall delas med oljad och mjölad degskrapa alt stor spackelspade. Gör bitarna stora som kortlekar eller något ditåt och lägg dem på en plåt. 
Önskar du stora bröd? Dela degen på två eller tre och vik in hörnen under/uppåt försiktigt tills du format ett rund bröd.

Nu ska härligheterna sprayas alternativt penslas rikligt med vatten och fröas. Täck med duk och låt jäsa runt 30 minuter. Blev det två plåtar med bröd låt plåt nr två jäsa på svalare ställe första 15 minuterna. Sätt på ugnen nu, 275°C.  

Mums, jag lovar!

Grädda & vila bröden:

Småbröd: Sätt in i ungen på 275°C och sänk genast till 225°C och grädda i ca 12 minuter.

Stora bröd: Sätt in i ugnen på 250°C och sänk genast till 200°C och grädda i 25-30 minuter. Har du en snabb termometer kan du kontrollera att temperaturen i brödet, 95°C är perfekt.
Tänk på att temperaturen kan variera mycket bland olika ugnar!

När bröden är färdiggräddade vilas dessa på galler. Med handdukar över om du vill ha en mjuk skorpa och utan handduk för en mer frasig dito.
Generellt brukar jag låta bröden vila på galler med en handduk under och flera ovanpå i upp till 12-15 timmar – då hinner bröden mogna och alla smaker är då på topp!

Nyfiken på varför detta bröd heter som det gör? Läs här!

Till sist, när du bakat & smakat – berätta hur det gick, jag är nyfiken och blir jätteglad för en kommentar!

18 kommentarer:

sanna sa...

de tror jag att mitt gäng mer än gärna skulle äta en söndagfrukost :) får nog göra det :)

men jag skulle nog föredra (egentligen) mindre sirap och "vanlig" jäst och mindre vetemjöl... men då är det helt plötsligt helt andra bullar ;)

Susanne sa...

Ser gott ut!
Så man knådar alltså inte degen efter första jäsningen? Det verkar ju ganska enkelt och lite jobb att få till dessa om man använder en assistent! Hur många satser har du gjort på bilden? Det ser ju ut som en jättedeg! ;)

Lena sa...

Härligt!
Tror minsann att jag har allt som behövs i mina skåp!
Tack!

Anonym sa...

Sanna - helt riktigt :)
--
Susanne - helt riktigt, bara dela upp. Degen på bilden ser stor ut för att jäslådan är rätt liten. Gissar att lådans botten är ca 30x20cm.

Lena sa...

Har letat jäslåda utan att hitta. Vart har du köpt den?

Anonym sa...

Lena - den här är från Jysk! Har sett liknande på Coop också.
Kontrollera att backen/lådan är ok för livsmedel dvs en 5:a i återvinningssymbolen när du handlar.
--
Mer här om symboler: http://wonderkarin.blogspot.com/2009/11/plastfrittplastfriare.html

Lena sa...

Tack för svaret!
Följdfråga:
Blir det annorlunda jästid än i bunke? Tankegång; Avståndet till mitten av degen blir ju annorlunda när degen är plattare. "Radien" blir kortare på höjden och längre på bredden. Eller nördar jag ihop nu ;)

Anonym sa...

Lena - Hmm, intressant..!
Jag bakar i låda för att jag är lat. Dels ser man när degen jäst till rätt höjd från soffan ;) och degen är lättare att vika. Dock viker jag inte just denna deg.
Peter på filmen här har en större låda: http://www.parnes.com/blog/2009/12/vika-deg.html
Men nu undviker jag din fråga ju... Jag tror inte att jästiden påverkas. Tror.

Lena sa...

Hm! Det blir till att sätta två degar och "klocka" dem!
Fast inte idag!

Tack för svaren och ha en bra dag!

Göran Törnquist sa...

Jag och familjen ger enhälligt en 10-poängare till det här receptet. Hälften av laddningen är redan borta. Gissar på att resten försvinner till mellanmål i eftermiddag.

matmorsan sa...

Bakade frallorna nu i helgen. Igår köpte vi frallor på bageri - i morse kunde vi njuta av Freddes. Sonen sade helt spontant: de köpta smakar ju ingenting!
Hehe, just det. Freddes är goda! De påminner om Pågens bröd som heter Fröjd -fast godare!

Jeanette sa...

Supergott bröd som gick snabbt att "röra ihop". Helt i min smak!

Satte havregryn och vallmofrön på mina frallor isf sesamfrön.

Åsa sa...

ja det verkar vara ett gott frukostbröd! Fast varför jäst för söta degar egentligen? Det måste väl ändå bara vara ett säljtrick från jästbolaget?
Gör ibland en frukostfrallevariant med just sirap i som får ligga på plåt i kylen (som kan vara lite trixit att få plats med) över natten så gräddar man dom färdiga frallorna på morgonen = sovmorgon och nybakat bröd ;-)

Kari Receptomaten sa...

Nybakat & nattjäst är riktigt härligt :) // Jäst för söta degar - jag upplever fluffigare bröd med det röda paketet. Tyvärr kan jag inte redogöra mer för skillnaden i de två produkterna men ska se till att få ett bra svar! Nyfiken är man ju...

Görel sa...

Jäst för söta degar heter med ett finare ord osmotolerant jäst. Det betyder att jästen motstår sötman bättre än vanlig jäst som gärna stannar upp i aktiviteten.

@Receptomaten sa...

Tack för dagens ord: Osmotolerant :) Undrar nu var gränsen / taket går för respektive sort?

matmorsan sa...

Då var det dax igen. Att köra en omgång Freddes... Finfint bröd! Trots lite sirap och så. :)

@Spisat sa...

Älskar: "Då var det dax igen" =)