tisdag 16 mars 2010

Gästbloggat: Fassoulada

Förra torsdagen var jag hos Greken. Greken är inte en vän till mig, tveksamt om jag ens kan säga att jag känner honom. Rutorna var igenimmade när jag steg in i värmen från kylan och Iwona log igenkännande. "Tillbaka igen?".
Det var kanske ett halvår sedan jag, Lina, var på restaurangen Hemma hos Greken senast. Att känna sig hemma och välkommen där är en av fördelarna. Inredningen är spartansk men hemtrevlig. Stolarna är olika, vatten tappas ur kranar märkta med "rött vin" och "vitt vin" och på väggarna hänger tavlor med diverse artiklar, lite bilder med mera.

Receptomaten säger att jag är en "äkta foodie" och visst har jag ett intresse för mat. Annars pluggar jag nu en master i marknadsföring och som sagt så hittar man mig på www.twitter.com/linarudin. Jag började prata Fassouladamed Receptomaten om mat på Twitter och det visade sig att vi hade ett gemensamt intresse. Fassoulada var dock en ny bekantskap för honom och för mig är det en rätt som jag anser att fler borde prova. Han bad mig helt enkelt gästblogga om fassoulada och här är vi nu.

Som ni kanske har gissat finns fassoulada hemma hos Greken. Numera finns den även i mitt kök ibland men inget slår Grekens. Hemma hos Greken ligger i studentstaden Lund. Fassoulada kostar 30 kr och kan varmt rekommenderas.

 Recept för fassoulada

Jag skriver inga proportioner, det beror på hur fyllig man vill ha soppan och hur mycket soppa man vill göra, men de krossade tomaterna ska täcka tillbehören och annars går det att variera efter smak och tycke.

Gör med fördel soppan i en stor gryta där den kan stå och puttra länge.

  • Vita, stora bönor
  • Morötter
  • Lök
  • Vitlök
  • Olja
  • Krossade tomater
  • Buljong
  • Sambal Oelek
  • Salt & peppar

Blötlägg stora vita bönor (bra att ha i frysen!).
Skiva morötterna i tunna bitar och blanda. Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Häll i krossade tomater, en buljongtärning, morötterna, lite sambal oelek och svartpeppar. Lägg i bönorna och koka länge.

Jag serverar min soppa med turkisk yoghurt, creme fraiche eller smulad fetaost. Greken serverar sin med bröd och man kan köpa till tzatziki.

/Lina

3 kommentarer:

Marcus Ljungblad sa...

Nice! Jag ska testa.

Max sa...

Ser ju inte dumt ut alls!

tina sa...

Gött! Ska provas!

Trevlig helg Recepttomten!